Якщо дитина – співвласник квартири

Квартира приватизована на трьох осіб, серед яких – п’ятирічна дитина. Є бажання продати квартиру, але чи потрібна на це згода органу опіки? (Ірина, м. Луцьк)

Законодавство України покликане захищати житлові та майнові права дітей саме на етапі вчинення правочинів з нерухомим майном, право власності на яке мають діти. Так, відповідно до ст.32, 71 Цивільного, ст. 177 Сімейного Кодексів України, Законів України «Про охорону дитинства» (ст.17, 18) та «Про основи со-ціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей» (ст.12), для здійснення неповнолітньою особою правочину щодо нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника і дозвіл органу опіки та піклування. Причому дозвіл на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається органом опіки та піклування після перевірки, що проводиться протягом одного місяця, і лише в разі гарантування збереження права дитини на житло. На вчинення одним із батьків правочинів щодо нерухомого майна малолітньої дитини повинна бути письмова нотаріально засвідчена згода другого з батьків. Якщо ж той з батьків, хто проживає окремо від дитини протягом не менш як шість місяців, не бере участі у вихованні та утриманні дитини або якщо місце його проживання невідоме, правочини, зазначені вище, можуть бути вчинені без його згоди.

Рубрику веде юрист Алла Анатоліївна Хомицька

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>