Сніговику – 500 літ?

У світі багато різних новорічних традицій і звичаїв. Приміром, у Давньому Єгипті Новий рік зустрічали на початку літа, під час розливу річки Ніл, а в Давній Греції – 22 червня, у найдовший день у році. Під час Великої Французької революції Франція відзначала це свято 22 вересня – пам’ятний день заснування Республіки. А в Індії Новий рік святкують аж вісім разів!

До речі, у 1843 році в Лондоні була надрукована перша новорічна листівка, а перша електрична гірлянда засвітилася 1895 року в Америці на ялинці, яка стояла перед Білим домом.

Цікава історія появи сніговика. Якщо вірити старовинним переказам, наприкінці XV століття італійський скульптор, архітектор, поет Мікеланджело Буонарроті вперше зліпив снігову фігуру. Цікаво, що раніше сніговики зображалися злими холодними монстрами – в Норвегії навіть існував переказ про те, що їх небезпечно розглядати пізно ввечері з-за штори. Тільки в XIX столітті сніговики «подобрішали» і стали неодмінним атрибутом Різдва та Нового року. У Європі їх завжди ліпили поруч з будинками, щедро прикрашали гірляндами і домашнім начинням. У Румунії, зокрема, здавна чіпляють на сніговика намисто з головок часнику – це сприяє здоров’ю та оберігає від злих духів. До речі, найвищий сніговик у світі був встановлений у США 2008 року: його висота – 37 метрів.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>