Найвищу в Європі ялинку виготовили тернополяни

Вогні головної ялинки країни запалено 19 грудня на київському Майдані Незалежності. Змонтували і виготовили красу фахівці тернопільського підприємства «Ялинка України». Параметри дерева вражають: висота – майже 42 метри (рекорд Європи), вага – 44 тонни, довжина гірлянд – 17 кілометрів, гілок із хвоєю на каркасі – понад 11 тисяч!

«Ялинка України» – єдине вітчизняне підприємство, яке виготовляє вуличні висотні та офісні ялинки за сучасними світовими технологіями. Роблять тут також прикраси для ялин, антивандальні огорожі. У Новому Селі Підволочиського району, де розташоване виробництво, спроектували і змонтували для міст України та зарубіжних населених пунктів понад 250 новорічних дерев, котрі, за підрахунками, врятували лісові насадження на 300 гектарах. «Живуть» штучні ялинки до 10 років, якщо зберігати їх у сухому приміщенні з хорошою вентиляцією. Ялинки з Нового Села прикрашають майдани Вінниці, Житомира, Кіровограда, Кременчука, Дніпропетровська, Первомайська, Лисичанська, Сімферополя, Донецька, Тернополя. Стоять наші красуні у білоруському Бресті та азербайджанському Баку. Виробами тернополян цікавляться німці й американці.

– Замовлення на ялинку для центрального майдану Києва ми отримали після виграного тендера, – розповів директор ПП «Ялинка України» Петро Ординанс. – Ялинку зробили за європейською класикою – просто, але зі смаком. На ній немає традиційних бутафорних пакунків, за якими не видно самого дерева. Є вишукані пластикові та шкіряні іграшки і технічні новинки – мультимедійні світлодіодні екрани, на яких у змінних сюжетах розповідається про історію України, її сьогодення та майбутнє. Гірлянди сяють шістьма основними кольорами веселки, мають 12 програм, які ритмічно міняють візерунки. Верхівка – світло-динамічний кристал, що плавно змінює колір. До речі, для своїх ялин ми замовляємо безпечне освітлення на 24 вольта…

Ретельно тернополяни пі-дійшли до питання безпеки свого дітища. Під час проектування враховано можливі снігові та вітрові навантаження. Надійно тримають гіганта й привантажні конструкції біля підніжжя. Їхня вага – 30 тонн.

Головна красуня країни – морозостійка і пожежобезпечна. Підпалена «хвоя» не займається, а лише плавиться, бо зроблена з полівінілхлориду – синтетичного термопластичного матеріалу італійського виробництва. Від вандалів дерево захищене спеціальною огорожею. Вона складається із 57 щитів, прикрашених яскравими святковими малюнками.

Напередодні встановлення надійній та оригінальній «тернопільській» ялинці трохи попсували «нерви» – критикам не сподобалася її конусоподібна форма. Якийсь киянин від нічого робити навіть відкрив в Інтернеті мікроблог, вигадуючи для красуні образливі назви.

– Прикро, що пакостить свій брат-українець, – каже Петро Ординанс. – Ми встановили багато ялинок, і скрізь вони викликають лише захоплення.

Петро Борисович розповів про свою мрію – встановити на набережній Тернопільського ставу найвищу у світі, 120-метрову ялинку. Її уже спроектовано. А поки що рекорд за 114-метровим деревом у Ріо-де-Жанейро (Бразилія).

Світлана Клос,

Тернопільська область

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>