Квіти поллє і домашніх улюбленців погодує… робот

Він може працювати навіть у теплицях

 Учні Малої академії наук з Івано-Франківська Мар’яна Романович та Андрій Стоян створили робота, який за відсутності господарів може сам доглядати за рослинами та годувати домашніх улюбленців.

Винахідники кажуть: їх спонукала саме на таку розробку інформація про те, що в наших кліматичних умовах може прижитися ексклюзивна африканська та азійська флора. Головне – забезпечити екзотичним рослинам оптимальний догляд, передусім точний обсяг щоденного поливу. А заодно захотілося допомогти людям, котрі, відправляючись у відрядження чи відпустку, не знають, куди подіти домашніх тварин, аби ті не загинули від голоду.

– Домашнє господарство, навіть, якщо це декілька вазонів та один кіт, змушує людей відпочивати неподалік, щоб періодично бувати вдома, – пояснює Мар’яна Романович. – Ми ж поставили собі за мету створити робота, який би «відпустив» їх хоч на край світу (посміхається). Тож машина може «годувати» не лише рослини, а й домашніх улюбленців, в тому числі рибок в акваріумі.

Андрій трудився над «скелетом» робота, Мар’яна розробила програмний алгоритм. Працює машина згідно з таймером, який програмує сам господар. Вона здатна подавати воду рослинам дозовано та в зазначений час. Проте юні винахідники працюють над удосконаленням первісного задуму – прагнуть навчити робота мислити. Кажуть, важливо, аби він не просто поливав квіти, а робив це, залежно від вологості грунту. А тварин слід годувати лише тоді, коли миски їх порожні. Все це робот повинен вміти визначати самостійно.

Відмінність цього винаходу від подібних розробок насамперед у тому, що, зокрема, для подачі води використовується не насос, а готова ємність. Тобто, мікропроцесорний блок обраховує періоди зволоження грунту. Коли настає час поливу, сервомотор нахиляє велику посудину з водою, наповнюючи меншу, у якій встановлено датчик дозування. І вже її машина ллє безпосередньо під рослину. Це особливо актуально там, де немає криниць та свердловин, де вода привізна. Такі роботи можуть працювати у теплицях за містом.

Світлана РІДНА,

Івано-Франківська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>