Наявність кондиціонера на розмір соціальної допомоги не впливатиме

«Я мати-одиначка. Нещодавно почула, що незабаром у таких, як я, почнуть перевіряти дохід. Тобто ходити по домівках, описувати меблі, і якщо виявиться, що хтось непогано заробляє – позбавляти допомоги, субсидій. Це правда?»

Тетяна КОВАЛЬЧУК,

Ковельський район, Волинська область

Уряд прийняв постанову про проведення эксперименту з упровадження методів непрямої оцінки доходів громадян для призначення соціальної допомоги ще в квітні цього року. Подібну перевірку вирішили проводити поки що у трьох пілотних областях України: Кіровоградській, Черні-гівській та Волинській. Триватиме експеримент до закінчення 2011 року. А от чи буде він потім розповсюджений на всю країну, як оголошував раніше віце-прем’єр Сергій Тігіпко, наразі невідомо.

Чутки про те, що дорогий ремонт і наявність кондиціонера у квартирі можуть позбавити сім’ю державної соціальної допомоги, заперечила начальник відділу допомог та компенсацій управління праці та соціального захисту населення Луцької райдержадміністрації Ольга Федорук. Оскільки Луцький район увійшов у пілотний проект уряду, Ольга Євгенівна розповіла про особливості цього експерименту. Його суть у тому, щоб підвищити точність оцінки доходів заявника, які не можуть бути документально підтверджені. Насамперед, вони заповнюють спеціальну анкету, і лише у випадку підозр у недостовірності вказаної там інформації соціальний працівник має право оглянути житло анкетувальника. Власне акт обстеження не дає права урізати чи взагалі знімати виплати, адже для такого рішучого кроку потрібен більш тривалий період дослідження. Тож подібні методи перевірки покликані насамперед стимулювати людей викладати лише достовірні дані про свій дохід. За час роботи подібного експерименту у Луцькому районі не було знято жодної соціальної допомоги, хоча виїздів на дообстеження майнового стану заявників було дуже багато.

За підсумками кількох місяців пілотного проекту у трьох областях, у Мінсоцполітики вже оголосили, що ефективність роботи державних соціальних інспекторів завдяки застосуванню методів непрямої оцінки доходів значно підвищилася: подання недостовірної інформації про доходи було виявлено у 55% випадків, тоді як без застосування методів непрямої оцінки доходів цей показник становить 4%.

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>