Кір привезли студенти

Із занепокоєнням усі стежать за новинами, які розповідають, що в Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Рівненській областях спалах кору. Поговорюють навіть про епідемію, оскільки кількість хворих щодня зростає. Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) паніку не підтримує, прогнозуючи, що до кінця року в Україні може бути зареєстровано до півтисячі хворих на кір. Мовляв, цифра занадто мала, щоб говорити про епідемію. Оскільки спалахи кору мають п’ятирічну циклічність, у 2005-2006 роках було зареєстровано аж 42 тисячі хворих, проте навіть тоді епідемічний поріг не був перейдений.

Останні медичні зведення показують, що в основному на кір занедужала малеча, якій вчасно не зробили щеплення, та молодь, яка востаннє вакцинувалася ще у дитинстві. У групу ризику входять люди віком від 15 до 29 років через те, що у свій час їх щеплювали вакциною, яку надавали країні у вигляді гуманітарної допомоги. І про якість її можна було тільки здогадуватися. Також серед причин спалаху цієї недуги лікарі називають потужну антивакцинальну кампанію 2009 року після трагічної смерті школяра із Краматорська. З іншого боку, варто згадати і той факт, що у країні періодично виникає ситуація із дефіцитом вакцини проти кору і краснухи. Навіть зараз майже у кожній області західного регіону лікарі інформують про брак вакцини.

У Волинській санепідемстанції повідомили, що наразі по області за 11 місяців цього року зареєстровано сім випадків кору, підтверджених лабораторно. Також у Луцькому районі з 14 по 28 грудня зачинено на карантин Підгаєцьку середню школу, а десять школярів із підозрою на кір чекають лабораторних результатів із Києва.

За свіжою інформацієї МОЗ, цьогорічний спалах кору, як і п’ять років тому – привізний. Інфекція потрапила спочатку у Львівську, а потім і в Івано-Франківську область від українських студентів, які побували у Європі. А там, як відомо, – епідемія цієї недуги.

Мирослава КОСЬМІНА

Як розпізнати недугу

Кір – вірусне захворювання, яке спочатку проявляє себе, як ГРВІ та грип. Клінічними ознаками є лихоманка, млявість, слабкість, головний біль, нежить. Через три-п’ять днів настає період дрібно-плямистої висипки: з’являється на слизовій рота, на обличчі, за вухами. З кожним наступним днем висипка опускається нижче: на тулуб, руки, ноги, а на обличчі вже починає бліднути. Висока температура утримується протягом усього періоду висипання. Можливі ускладнення кору: пневмонія, отит, стоматит, пієлонефрит, енцефаліт, ларинготрахеїт та менінгіт. Інкубаційний період хвороби триває 21 день.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>