Чому в період менопаузи «в’яне» шкіра?

Шкіра є складно організованим органом, котрий відмежовує агресивний зовнішній світ від внутрішнього середовища організму. Вона синтезує й виділяє гормони, які забезпечують системний вплив на кожну клітину тіла. Зокрема, при старінні, коли функція статевих залоз знижується, шкіра стає надважливим джерелом статевих гормонів.

Гормони відіграють важливу роль у фізіології шкіри, а порушення балансу негайно позначається на її стані. І надлишок, і брак статевих стероїдів призводить до низки дефектів, які змушують пацієнтів звертатися до косметолога. Зокрема, при дефіциті жіночих статевих гормонів (естрогенів) прискорюється старіння шкіри, а також ріст волосся на обличчі й тілі, при їх надлишку можливе посилення пігментації. Чоловічі статеві гормони (андрогени) викликають атрофію гормонозалежних волосяних фолікул на голові, що призводить до облисіння та стимулює секрецію шкірного жиру.

Ендокринна система людини, як і інші системи, у молодості має певний запас життєвих сил, який поступово витрачається протягом життя. З віком продукування всіх гормонів, у тому числі й статевих, починає зменшуватися. У чоловіків цей процес відбувається рівномірно й поступово для всіх гормонів, а в жінок уже після 25-30 років функція статевих залоз знижується, а після 40-45 років це зниження стає особливо швидким. У результаті овуляції відбуваються все рідше, менструальний цикл стає нерегулярним, а згодом взагалі припиняється.

Зниження рівня естрогенів є однією з важливих причин старіння шкіри у жінок. З такими віковими змінами асоційовані деякі хронічні дерматози: сухість шкіри, пізні вугри, облисіння тощо. Ще однією проблемою у цей час є надлишковий ріст волосся. Адже до настання статевої зрілості більша частина тіла покрита тонким непігментованим волоссям, яке називають пушком. У період клімаксу воно набуває кольору. З віком істотних змін зазнають і сальні залози, у жінок розвивається себорея. Також при старінні шкіри відбуваються біохімічні зміни колагену та еластину. Тому вона «в’яне».

Правильний підхід до свого здоров’я допомагає жінкам не тільки запобігти хвороботворним змінам, але й зберегти красу в «перехідному» віці. Найголовніше – усвідомити, що менопауза – не хвороба, а стан організму, який потребує уваги до себе, терпіння і необхідних знань. Здоров’я вам!

Інна ШАФРАНЮК,

завідувачка диспансерного відділення

Волинського обласного шкірно-венерологічного диспансеру

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>