Перебуваючи в храмі, бійтеся образити Бога

Нечасто буваю у храмі, проте ніяк не можу зрозуміти, чому у деяких церквах так багато метушні. Одні заходять, інші – виходять, той палить свічки, той протискається до ікони. Дуже хотіла б довідатися, чи дозволяється під час служби ходити у церкві, щось тихенько говорити? Взагалі, як віруюча людина має поводитися в храмі?

Тетяна Збирун, м. Ковель

Відповідь на запитання пані Тетяни пропонуємо із правил, які дає на своєму сайті Києво-Михайлівський Золотоверхий монастир.

Людям, які йдуть до храму, треба знати, що це особливе місце зі своїми правилами. По дорозі до нього треба подумки читати “Богородице Діво...” або Ісусову молитву.

Приходити треба за 15 хвилин до початку Богослужіння, щоб подати записку, поставити свічки, прикластися до ікон. Підходячи до храму, перехреститися і вклонитися. Піднімаючись на паперть, знову тричі осінити себе хресним знаменням з поклонами. Зайшовши в храм, слід зупинитися поблизу дверей і зробити три поклони з молитвою: “Боже, милостивим будь до мене грішного”. Після цього подати записки, прикластися до ікон, поставити свічки і зайняти зручне місце, стоячи з благоговінням і страхом Божим.

Перебуваючи в храмі Божому, належить пам’ятати, що ми знаходимося в присутності Господа Бога, Божої Матері, святих ангелів і святих. Потрібно боятися образити вільно чи невільно своєю поведінкою тих, хто молиться, і ті святині, які оточують нас в храмі Божому.

Якщо ви прийшли під час Богослужіння, краще стриматися від того, щоб протискуватися крізь тих, що моляться, ставити свічки перед іконами. Свічка – це жертва Богу, але в такому випадку більш угодною є інша жертва – “дух упокорений”, смиренне усвідомлення своєї гріховності перед Господом. Стримуйтеся від зауважень, якщо, звичайно, нема блюз-нірства. Тому, хто вже явно порушує поведінку, зауваження можна зробити дуже делікатно, без будь-якого роздратування. Недопустимим є ходіння по храму під час служби і тим паче якісь перешіптування чи розмови.

Під час кадіння храму не слід повертатися слідом за священиком і ставати спиною до вівтаря. Під час відкриття і закриття Царських воріт потрібно поклонятися. Пам’ятайте, що йти з Богослужіння без крайньої потреби або з-за невідкладних обставин – гріх перед Богом. Закінченням ранкового Богослужіння є вихід священика з хрестом. Цей момент носить назву відпусту. Під час відпусту віруючі підходять до Хреста. Після закінчення служби, виходячи з храму, говорити ті ж самі молитви, що і при вході до нього.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>