Волинь входить в десятку по кількості сільгоспмашин

Що чекає їх власників наступного року?

 Як у 2012 році перевіря-тиметься технічний контроль сільськогосподарських машин, скільки їх є в нашій області, як Волинь виглядає у порівнянні з іншими регіонами, – про це у розмові з начальником інспекції Держтехнагляду Волинської облдержадміністрації Павлом Дригулею.

– Павле Карповичу, які нині обов’язки інспекції, яку Ви очолюєте?

– Інспекція проводить реєстрацію сільськогосподарської, дорожньо-будівної та іншої самохідної причіпної та начіпної техніки. А також – атестацію трактористів, машиністів та видачу їм посвідчень.

– А скільки в нашій області всього техніки?

– Сьогодні на Волині зареєстровано 35120 одиниць техніки, в тому числі до 20 тисяч колісних тракторів. У власності фізичних осіб є 15424 одиниці колісної техніки. Зазначу, що за двадцять років роботи в інспекції, техніки в області на кілька тисяч збільшилося.

– Хоч і зникли колгоспи?

– Збільшення це завдяки фізичним особам та фермерським господарствам.

– А в цьому році додалося?

– Звичайно. Торік зареєстрували 3435 одиниць, в тому числі 2156 тракторів. За 11 місяців 2011 року – 4100 одиниць техніки, в тому числі 2926 тракторів.

– Як виглядає наша область загалом в Україні?

– Ми в десятці. А якщо точніше – посідаємо сьоме місце по кількості техніки. Нас обійшли тільки Київcька, Вінницька, Дніпропетровська, Рівненська і Чернігівська області. А торік за рейтингом по роботі інспекція взагалі зайняла шосте місце. І маємо друге місце в Україні за півроку по реєстрації техніки. Це досить хороші показники.

– Нині техогляд розмежували?

– І це добре, адже один інспектор в районі не може все осягнути. Скарги були. Бо ці структури, які проводили техогляд, дуже прискіпливо ставилися до стану техніки. Люди приходили до нас на прийом, казали, що то за структури і яке вони мають право перевіряти техніку...

– До речі, на Волині скільки таких структур?

– П’ять. Умови техогляду скрізь однакові, це визначено спеціальною постановою.

– Які нововведення будуть з нового року?

– Наша інспекція не проводитиме технічного огляду. Це в компетенції суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на проведення цих робіт. Вони здійснюватимуть обов’язковий технічний контроль тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів. Інспекції за погодженням з місцевими держадміністраціями складають щороку, до 31 грудня, зведений графік контролю машин за кожним районом (містом) із зазначенням місця, дня і часу його проведення. Графік доводиться до відома власників машин та оприлюднюється у місцевих засобах масової інформації за десять днів до початку здійснення контролю. «Виконавець – суб’єкт господарювання подає до здійснення контролю бланки протоколів інспекції, яка вносить їх номери до Єдиного реєстру зареєстрованих машин та проставляє на них відповідну відмітку» – зазначається у порядку, затвердженому постановою Кабміну України №1201 від 16 листопада 2011 року. Контроль машин проводитиметься щороку з 15 січня по 15 грудня. На Волині, як я вже сказав, ці обов’язки покладаються на п’ять суб’єктів господарювання. Підприємство «Волиньавтомотосервіс» (бригада в кожному районі) працюватиме у Горохівському, Ківерцівському, Ковельському, Локачинському, Луцькому, Рожищенському районах, приватне підприємство «Престиж-Автотех-Плюс» – у Камінь-Каширському, Любешівському, Маневицькому, АТП-10762 здійснюватиме техконтроль у Володимир-Волинському районі. У Ківерцівському працюватиме ТОВ «Агростандартсервіс», ТОВ «Техноторг-Дон» – в усіх районах області. Наша інспекція лишень контролюватиме роботу цих суб’єктів по сільських радах.

– А чи потрібно наступного року власникам тракторів проходити медичний огляд?

– Власник має подати ксерокопію паспорта, реєстраційний документ на саму машину, квитанцію, що підтверджує сплату коштів за здійснення контролю. А от медична довідка відмінена.

Розмовляла Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>