Поляки хочуть купувати у Горохові… сміття

Міський голова Горохова Віктор Годик переконаний, що навіть на смітті можна заробляти гроші. Комунальне підприємство спробувало збирати порожні пластикові пляшки. За кілька днів заробили дві тисячі гривень. Але Віктор Леонідович каже, що до європейського вирішення проблеми з відходами ще далеко.

Він побував у Європі, Америці і переконався, що збирання, сортування та переробка сміття – дуже прибутковий бізнес. Поляки, наприклад, готові забирати горохівські побутові відходи, однак європейці хочуть їх купувати великими партіями. Міський голова каже, що цього поки що вони забезпечити їм не можуть. Відтак полігону твердих побутових відходів у цьому багатому на історію місті немає. Як сказав екологічний інспектор Горохівського району Сергій Чернець, сміттєзвалище утворилося стихійно ще за радянських часів на території Цегівської сільської ради. Санітарна зона тут має бути 500 метрів, але вона не дотримується – до житлових будинків лише якихось 300 метрів. Коли вітер віє з боку сміттєзвалища, дуже смердить (уявляю, як тут влітку…). При поганій погоді машини, які вивозять непотріб, взагалі не доїжджають до кар’єру, в який скидають відходи.

– Хоч комунальне підприємство облагороджує цю територію, але загалом екологічна проблема не вирішується. Сюди везуть хлам і з інших сільських рад, нас штрафують за порушення, але це не дає результату, бо стихійне сміттєзвалище і надалі діє, – додає Віктор Леонідович. – Проект нового полігону розроблений ще в 90-х роках минулого століття, однак він застарів. Тож ми разом із нашими польськими партнерами розробили новий разом із маленькою сортувальною станцією. Звісно, самотужки цю проблему міська рада вирішити не зможе. Будемо просити допомоги в державної екологічної інспекції Волинської області. Шукатимемо будь-які кошти: чи то бюджетні, чи позабюджетні, чи грантові.

У тому, що на розробці проектів можна заробляти гроші, Віктор Годик вже переконався. У Горохові встановили кілька новеньких сміттєвих баків саме за грантові кошти.

– А поки в Україні відходи не будуть збирати, не сортуватимуть їх, непотріб так і валятиметься де попало. Я був у США і бачив, що там біля кожного сміттєзвалища є машини-преси, які відразу сортують відходи. Або на вулиці стоїть автомат, людина кидає туди порожню пластикову пляшку, а їй взамін висипаються гроші за здану тару, – продовжує міський голова. – Допоки в нас цього не буде, допоки ми змалку дітям не прививатимемо екологічної культури, любові до природи, ми і надалі тонутимемо в смітті. Та що там говорити: донедавна тільки три відсотки мешканців індивідуальних садиб міста платили за вивезення сміття. Хоч кошти невеликі – всього вісім гривень в місяць. Нині ми переконали людей і уклали договори з 50 відсотками власників приватних осель. Хоча, я вважаю, що платити мають всі.

Інша проблема у Горохові – очисні споруди. Розташовані вони від міста за 3,5 кілометра, так-сяк огороджені. За добу сюди потрапляє 600 метрів кубічних стічних вод. Однак, очисні споруди давно не відповідають сьогоднішньому дню, застаріли. Щоб зробити реконструкцію, потрібні мільйонні вливання.

– Маємо розроблені документи на 300 тисяч гривень. А це вже якийсь початок, можна хоч щось робити, – зазначив мер міста. – Хоча знову ж будемо стукати в усі двері, щоб зрушити цю проблему з мертвої точки. Звернемося і до обласної ради, і знову ж візьмемо участь у розробці різноманітних міжнародних проектів. Адже хочеться, щоб сюди їхали туристи, щоб наше місто було привабливим, гарним. І дуже чистим!

Як повідомили у державній екологічній інспекції у Волинській області, наш край офіційно має тільки 11 полігонів твердих побутових відходів, а потрібно, щоб вони були в кожному районі. Половина очисних споруд в області також потребує реконструкції.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>