Ляк змовляє молитвою прабабусі

До села Колона Іваничівського району часто приїжджають незнайомі люди за поміччю до бабці Сусанни. Будь-хто із односельчан одразу вкаже на хатину, де мешкає 88-літня знахарка.

І навіть серед ночі стукають у вікно. Ну як відмовиш, коли жінка принесе мале дитя, а воно плаче, аж синіє. Чи якось прийшла односельчанка, а її так просквозило, що голову скрутило в інший бік. Запалюю свічку, говорю молитву, правда, буває, що з першого разу не проходить, то прошу людину ще кілька разів мене навідати.

Сусанна Шваб розповідає, що у родині ще були дівчата, та лише їй передалась сила, яка разом з молитвою допомагає.

– І моя дочка вміє. Але у неї слабка енергетика, і коли з людини все погане виходить, вона дуже позіхає і сльози горохом котяться. То не кожен зможе дати тому раду, – пояснює.

Прожила Сусанна Миколаївна нелегке життя. Хоч і має незвичне для селянки ім’я, так тітка захотіла назвати, але весь вік трудилася не покладаючи рук. Замолоду працювала на шахтах Донбасу, згодом у колгоспі. Мала хорошого чоловіка, та його забрали у в’язницю, додому так і не повернувся. Сама виховувала доньку, бо заміж більше не хотіла виходити.

– Ой, дітки, не дай Бог кому таке пережити, – зітхає пенсіонерка. – І працювали чорно, і з хати боялись вийти, бо непевні часи були, а зараз нема на що нарікати, аби здоров’я. Дякую Богу, що в таких літах я ще при пам’яті.

Помаленьку бабуся ще й до церкви ходить, бо переконана – всі добрі справи, які робить, даються з Божою поміччю. До неї звертаються не лише місцеві жителі, приїжджають із сусідніх районів і навіть міст.

– Якось був у мене поважний чоловік, – пригадує. – Не знав, що з ним робиться, цілий місяць температура 37,5 була. Лікарі нічого не могли зробити. Я помолилася, вилила віск і кажу: «Бачу, через тебе багато людей плаче…» «Може й так, бо я суддя», – відповів. Я не могла йому допомогти, а тільки дала адресу в Луцьк до знайомої. То мати його потім приїжджала і дякувала мені.

Руслана ТАТАРИН,

Волинська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>