Школа, де учням не задають домашніх завдань

Впевнена, зараз учням Ківерцівської експериментальної Всеукраїнської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ківерцівської районної ради позаздрять тисячі ровесників. Бо тут не знають, що таке… домашнє завдання. Саме так, педагоги встигають і викласти нові теми, і закріпити пройдений матеріал виключно на уроках. Результат такої методики навчання говорить сам за себе: 80 відсотків випускників стають студентами державної форми навчання провідних вузів України!

Тут дітвора навчається від восьмої години ранку до 17.20 вечора. У першій половині дня вони мають шкільні уроки, пізніше займаються у гуртках.

– І справді дітям не задають домашніх вправ, задач, параграфів? – цікавлюся у пані Світлани Свиновей, директорки.

– У такому традиційному вигляді домашніх завдань нема. Учні ж встигають засвоїти матеріал на уроці. Крім того, не секрет, що значна частина дітей у звичайних школах все одно не виконує домашніх завдань. У кращому разі вони їх списують на перерві. Ми ж стимулюємо учнів самим шукати додаткові відомості. Для цього ж у них є бібліотека, Інтернет…

У цій школі працюють за методикою Миколи Петровича Гузика – члена-кореспондента Національної академії педагогічних наук України, директора авторської школи № 3 міста Південне Одеської області. До речі, рішенням ради з питань освіти ЮНЕСКО вона визнана однією з найкращих у Європі. Реалізовуючи навчальну програму, яка затверджена Міністерством освіти України, тут для учнів створюють персональні програми, які спрямовуються на розкриття, розвиток і реалізацію їхніх здібностей. Хоча школярі навчаються за тими ж підручниками, що і в звичайних школах. Просто методика викладання та подачі матеріалу зовсім інша.

Класи у цьому навчальному закладі розраховані на 16-18 дітей. Нині тут навчається всього 220 школярів. Причому, початкову освіту вони здобувають лише за три роки – з третього класу відразу переводяться у п’ятий.

Важливо, що навчально-виховний процес у школі здійснюється на засадах християнської етики (у цих питаннях вона досить плідно співпрацює з національним університетом «Острозька академія»). Тут навіть кожен урок розпочинається з молитви «Отче наш».

До речі, подібних навчальних закладів в Україні є близько десятка. Донедавна той, що у Ківерцях, був єдиним у західному регіоні. Нещодавно схожий відкрили у Тернополі. Правда, за державний кошт. А от на Волині розкішну Альма-матер збудували меценати. Кожен учень вдячний за чудову школу Федору Каплуну та Едмундові Сардачуку – вихідцям із цього краю, які з родинами нині мешкають у США та Канаді. Адже, здавши школу «під ключ», благодійники подарували її Ківерцівській районній раді.

Наталія КРАВЧУК,

Волинська область

Фото автора

Ківерцівська експериментальна школа

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>