Без штанів на мурашник

Так підприємці вибивали зізнання у підозрюваних

Липневого дня до підприємця Сергія Г. у Ковель зателефонував його тезка та колега Сергій Ч. із Журавлиного Старовижівського району і повідомив про те, що з приміщення, яке той орендує, викрадено бензопилу вартістю 4600 грн. «Це зробили ті хлопці, котрі не раз крали солярку», – додав.

Підприємець вскочив у машину і подався в Журавлине. Постійні крадіжки добряче йому допекли.

Одного з підозрюваних чоловіки зустріли на дорозі, по іншого послали сусідського хлопця.

– Їдемо в ліс, – попросив Сергій Г., – в разі чого допоможете мені машину штовхати.

Юрій та Андрій (імена змінені з етичних міркувань) погодилися, але коли із салону автомобіля їх пересадили в багажник, не по собі стало.

– Таке випробування придумали, щоб змусити хлопців зізнатися в крадіжці бензопили, – пояснюватимуть згодом у суді підприємець з колегою.

Але хлопці стояли на своєму: солярки не крали, бензопили не зачіпали, в Андрія буцімто свої дві стоять у хліві.

Не вдалося видушити зізнання і за допомогою ляпасів та стусанів. Тоді Сергій Ч., який відповідав за збереження дорогого інструмента, придумав нове випробування для односельців. Наказав їм зняти штани та сісти на мурашник. По команді хлопці то сідали, то вставали з пекельного вогнища. Але ні в чому не зізнавалися. Втративши будь-які сподівання на їх каяття, Сергій Г. та Сергій Ч. посадили юнаків в «Опель» і відвезли в село.

– Мені ще й руки зв’язували мотузкою за головою, – розповів на суді Андрій, який мешкає з мамою та двома сестрами.

Юрію поталанило більше. Його ця процедура оминула, можливо, тому, що він інвалід ІІІ групи і має психічне захворювання, але хлопець не тримає зла на кривдників і в суді просив не позбавляти їх волі. Та й ті, в свою чергу, визнали власну провину і попросили у постраждалих вибачення.

Синці, садна та крововиливи, яких завдали двоє чоловіків невинним хлопцям, обійшлися їм у 5 років позбавлення волі з відстрочкою виконання вироку терміном на один рік. Бо суд кваліфікував їх дії за ст. 127 ч. ІІ КК України, тобто такими, що принижують честь і гідність та завдають фізичного болю і страждань. Інакше як катуванням це не назвеш. До того ж, все це вилилося «карателям» у кругленьку суму, і хоч оборудка проходила вже за дверима суду, батькам Сергія Ч. таки доведеться продати корову, як він казав, щоб покрити борги. Як розбиратиметься підприємець зі своїм колегою з приводу викраденої бензопили – це теж запитання. Втім, цінну річ, мабуть, таки продовжить шукати міліція. А в селі не припиняються розмови про ймовірних крадіїв.

Наталія ЛЕГКА,

Волинська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>