Швейцарці у Луцькій гімназії

З 2000 року Луцька гімназія №18 активно бере участь в різноманітних проектах, що стосуються громадянської освіти, які курує Рада Європи. Знання та здобутки волинських педагогів оцінили за кордоном і в Міністерстві освіти та науки України, тому на базі місцевого навчального закладу було вирішено провести Міжнародний семінар «Розвиток системи громадянської освіти».

На ньому зібралися представники обласного та міського управлінь освіти, педагоги, а також приїхали уповноважені від Ради Європи зі Швейцарії: Штефан Хедігер – завідувач кафедри історії та громадянської освіти Цюріхського університету, та Сара Вайленман – викладач громадянської освіти Цюріхської середньої школи. Два дні учасники семінару знайомились з розвитком системи громадянської освіти на Волині. Активну участь у проекті взяла заступник директора з виховної роботи Наталія Терехова. Про роль благодійності в розвитку демократичного суспільства розповіла директор Благодійного Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ніна Тарасенко. Ігор Палиця – випускник цього навчального закладу, який і зараз не забуває про свою альма-матер і постійно їй допомагає.

Директор Луцької гімназії №18 Сергій Скороход, розповідаючи про впровадження основних принципів проекту «Якісна освіта для демократичного громадянства», зауважив, що громадянська освіта починається вже з молодших класів. Педагоги готують учнів до самостійного життя в суспільстві, розповідають про їх права та обов’язки, вчать законодавство держави. Учасники семінару спілкувались не лише з колегами, а й з гімназистами, які презентували роботу учнівського парламенту, розповідали про своє бачення ролі громадянина у формуванні держави. Вихованці гімназії добре розмовляють англійською, тож швидко порозумілися із закордонними гостями.

Швейцарські педагоги поспілкувались з міським головою Миколою Романюком, побували на екскурсії в музеї Волинської ікони та замку Любарта. Сара Вайленман відвідала Україну вперше, але кілька днів їй вистачило, щоб отримати масу гарних вражень:

– У вас живуть привітні, відкриті люди. Мені цікаво було побачити, як проводяться заняття з учнями. Я відмітила, що у вас з дітьми вчителі працюють не лише під час уроків, а й велику увагу приділяють організації позакласної діяльності. Це дуже добре.

Руслана ТАТАРИН,

м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>