Полювання на безробітних

Кожна п'ята пропозиція роботи - липова

Представники порталів, які розміщують оголошення про пошук та прийом на роботу, б'ють на сполох.

За даними порталу SuperJob, практично кожна п'ята пропозиція, яка надходить, - фальшива. Частину відверто шахрайських оголошень вдається виловлювати адміністраторам сайтів. Але, оскільки у день надходять тисячі пропозицій, перевірити усі не вдається. Найчастіше шахраї полюють на представників робітничих професій, низовий офісний персонал, хоча трапляється, що на їхній гачок потрапляють навіть юристи. З одного боку, дивує нахабність шахраїв, з іншого - звичка наших співвітчизників наступати на одні й ті ж граблі. Адже існує лише кілька простеньких шахрайських прийомів, якими видурюють гроші з безробітних. І ці схеми працюють роками! Аби ви ніколи не попались на гачок шахраїв, ось трійка найпоширеніших лохотронів при прийомі на роботу.

«Зачекайте, будь ласка, - Ваш дзвінок для нас дуже важливий»

Найбільше трапляється оголошень, де людині пропонують зателефонувати за певним номером, аби дізнатись інформацію про роботу чи пройти коротеньку співбесіду. І люди телефонують, не звертаючи уваги, що номер, який їм треба набрати, якийсь не такий - має лише чотири цифри замість стандартних семи (це - якщо без коду). З вами мило поспілкуються, попросять зачекати на лінії, бо інший спеціаліст, який вам усе детальніше розповість, якраз розмовляє по іншій лінії. Поки ви чекаєте, вас, як у звичайному call-центрі порядної установи, заспокоїть робот: «Зачекайте, будь ласка, - ваш дзвінок для нас дуже важливий». Різниця лише у тому, що, коли телефонуєте у call-центр, дзвінок -безкоштовний чи, принаймні, у рамках вашого тарифного плану. А тут за хвилину розмови з людини стягують від шести до тридцяти гривень… Якщо людина телефонує з мобільного, то розмова перерветься, як тільки закінчаться гроші на рахунку. Якщо ж - з домашнього, то наприкінці місяця - буде «втішена» величезним рахунком за телефон.

Двадцять гривень - не гроші

Ви уже кілька місяців без роботи, а тут - вакансія менеджера з зарплатою від п'яти тисяч гривень на місяць! І досвіду роботи не вимагають, і освіта за фахом не обов'язкова. І як на таке не спокуситись? Насторожити має уже те, що - не вказані ані сфера діяльності компанії, ані чіткі вимоги до кандидата, зате - є час, коли треба приходити на співбесіду. У жодній нормальній фірмі колективних співбесід не проводять. А тут зібрали повний зал людей, кілька «топ-менеджерів» розповіли казочку про те, як легко вони заробили тисячі на цій фірмі. Звичайно, у безробітних потекла слинка. Далі сценарій може відрізнятись. В одних випадках людям пропонують пройти невеличкий тренінг, реєстрація на який коштує буквально 20-30 гривень. Це ж - недорого. Тому щодня знаходяться кількадесят охочих пройти навчання… В інших випадках зацікавленим пропонують придбати посібник з маркетингу, за яким треба підготуватись до наступної співбесіди. Продають звичайні книжки, які є у кожній книгарні. От тільки в два-три рази дорожче!

Якщо людина пройшла тренінг чи придбала книжку (отже - лох, якого можна дурити далі), їй пропонують придбати набір косметики, біодобавок чи ще якоїсь біліберди, на якій начебто заробите статки. Як не дивно, але знаходяться наївні, які навіть позичають кільки тисяч гривень, аби придбати «стартовий пакет»… От тільки навряд чи хоча щось з того дорогого непотребу вдасться продати.

Я прийшов, тебе нема…

Натрапляєте ви в Інтернеті чи у газеті на вакансію, яка виписана наче саме для вас. І зарплату пропонують хорошу. Телефонуєте за вказаним номером, з вами проводять коротеньку співбесіду, кажуть, що ви підходите. Не повідомляють лише назви фірми та адреси. А це уже - інформація платна. Як правило, щоб полегшити вам життя і не змушувати бігти у банк перераховувати гроші, вам йдуть на поступки і дозволяють переказати ті 100-150 гривень на телефон. Ви пересилаєте (чого шкодувати гроші, якщо вас уже взяли на роботу), вам кажуть адресу. І от ви о 9-й ранку як штик приходите на роботу, а роботи… нема. Або номера будинку такого нема, або нема і ніколи не було там такої фірми. І номер телефону, на який переказали гроші, уже не відповідає…

Олег Гаврилевич

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>