День Свободи

22 листопада Україна відзначає День Свободи. Це свято було встановлено Президентом Віктором Ющенком на честь Помаранчевої революції у 2004 році з метою затвердження в нашій державі ідеалів свободи і демократії.

Можна чимало пригадати з подій тих минулих років, коли дубенчани, сповнені жагою до перемоги, активно маршрутками та автобусами вирушали до столиці, аби підтримати тодішні події на центральному Майдані Києва.

Слід відзачити, що рівно сім років тому, після другого туру президентських виборів, на Майдані Незалежності в Києві були розбиті перші намети і почалася довготривала акція протесту проти фальсифікації волевиявлення громадян. Масові протести змусили владу призначити третій тур виборів президента, внаслідок якого главою держави став Віктор Ющенко. У 2004 році Дубенська районна рада першою в нашій області на своїй сесії прийняла рішення на підтримку Віктора Ющенка та визнання лише його указів.

Помаранчева революція через сім років для багатьох українців стала періодом розчарувань, для декого - приводом із ностальгією згадати про події осені 2004-го.

Тож, аби пригадати та підтримати ідею свободи і демократії у Дубні, у вівторок зібралися представники політичних партій, громадських організацій, котрі тоді стояли біля витоків та підтримки Помаранчевої революції в Україні.

Восени 2004-го і у Дубні був свій Майдан, де збиралися тисячі наших краян аби відстояти свій вибір. Спогадами про ці дні поділилися присутні на заході представники Дубенської районної та міської політичних організацій «Нашої України» Олександр Дехтярчук та Ерна Шевчук. Про те, як відстоював честь Дубенщини на Майдані у Києві розповів і Олександр Козак. Представники від міськрайонної організації «НРУ» теж жваво долучилися до спогадів та розповіли про те, як дубенчани із захватом та ентузіазмом допомагали та підтримували Помаранчеву революцію у місті: а це і помаранчеві стрічки, і прапори, і щирі заклики до демократичного об'єднання, спільної перемоги, і…

- Проблем також чимало виникало. Люди навіть здавали по кілька гривень, хто скільки міг, аби ми навіть у такий спосіб відправляли комплектовані автобуси з людьми до Києва, - пригадує Надія Семенова, керівник Дубенської міської організації «Батьківщина».

- На вулиці було холодно, нам доводилося і мерзнути, і переживати, і разом жартувати, і тішитися, коли настав час спільної перемоги, - додала Надія Волинець.

Під час цієї події присутні поділилися новими думками та баченнями майбутніх виборів до Верховної Ради України, адже, як відомо, новий закон про вибори уже прийнятий.

Як би не було, та чекати нових змін потрібно. Якими вони будуть - важко передбачити, тим паче у наш сьогоднішній час…

Особисто мені із заходу сподобалася влучно сказана крилата фраза: «Революції придумують романтики, втілюють герої, а її плодами користуються ловеласи…».

Олег ГАВРИЛЕВИЧ

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>