СКФ Україна цінить людей

Свідченням цього є остання нагорода, яку нещодавно отримало це підприємство від європейців, ставши золотим призером конкурсу “Рівні можливості – найкращий роботодавець 2011” у номінації “Підприємство з кількістю працівників понад 1000”. Чесно кажучи, при нашій дійсності важко повірити, що десь ще можуть належним чином оцінювати людську працю. Та розмова з генеральним директором АТ “СКФ Україна” Володимиром Цибульським і факти, приведені ним, підтверджують, що це можливо: добре працювати й отримувати за це так само добру платню, мати соціальні пільги, а ще відчувати до себе гідне ставлення.

АТ “СКФ Україна” – колишній Луцький підшипниковий завод (працює з 1981 року), який 1998 року увійшов до корпорації SKF – світового лідера з виробництва підшипників. Це дало можливість не лише модернізувати виробництво і по-ліпшити економічну ситуацію, а й значно покращити умови праці.

– Звичайно, найперше робився наголос на економічні показники, – розповідає Володимир Іванович. – А вже згодом, коли досягли відповідного рівня, особливу увагу спрямували на умови праці, тим більше, що головний лозунг корпорації “Цінніше за людей є лише люди”. Кожен працюючий більшу частину свого часу проводить на роботі, тому відчуття комфорту і впевненості на робочому місці є надзвичайно важливим психологічним фактором, що відображається і на виробничих показниках. Оцінюючи нас у цьому конкурсі, насамперед зверталася увага на гуманітарний напрямок діяльності підприємства: чи підтримується у нас політика рівності працевлаштування чоловіків і жінок, чи входять жінки до керівного складу, чи забезпечуємо роботою інвалідів і не якою-небудь, а добре оплачуваною, чи не порушуються права працівників і ряд інших питань. У нас розроблені і вже діють гендерний план і “Політика рівності можливостей та запобігання дискримінації”.

На підприємстві працює 1400 людей, з них 364 – жінки. Працевлаштували 62 інваліди, які отримують досить гідну зарплату. До ради директорів нашого акціонерного товариства входить чотири особи, з них дві жінки. Головні критерії в роботі, на які ставимо наголос, – це на-ділення працівників повноваженнями (тобто без участі директора приймаються відповідальні рішення – авт.), висока етика, командний стиль праці, комунікабельність. При працевлаштуванні не повинно бути й натяку на порушення прав людини, що стосується віку, статі, фізичних вад, зовнішності, національності, мови спілкування, сімейного стану, навіть сексуальної орієнтації. Не може бути мови й про будь-яке переслідування працівників, образливе чи принизливе ставлення до них, сексуальні домагання на роботі.

– Окрім гуманного ставлення до працівників, у вас люди отримують ще й достойну зарплату.

– Середня заробітна плата – 4386 гривень. Найнижча, яку отримали у жовтні вісім працівників, – менша 2000. 630 людей в цьому ж місяці отримали більше 4000 гривень, хоча є й такі робітники, які можуть заробляти й удвічі більше. Наші працівники отримують менше, ніж їхні колеги на підприємствах SKF у європейських країнах, але більше, ніж у Китаї, Індії і десь на рівні колег з Мексики чи Бразилії. Також доплачуємо за обіди, виділяємо путівки на санаторно-курортне лікування як працівників, так і їхніх дітей. Цього року виділили для дорослих 99 путівок, а для дітей – 17. Влітку оздоровлюємо діток ще й у таборах відпочинку. Оплачуємо лікування наших працівників, а якщо хворий хтось із членів сім’ї, надаємо довгострокову безпроцентну позику. Загалом на благодійні цілі в цьому році вже направлено більше 250 тисяч гривень.

Багато наших працівників володіють англійською мовою – це просто необхідно в роботі, адже виїжджають по справах і на навчання за кордон. Для тих, хто хоче знати англійську, проводиться навчання, яке ми оплачуємо. Зараз на курсах перебуває 50 осіб, серед яких є й робітники.

Акціонерне товариство “СКФ Україна” справді цінує тих, хто тут трудиться, це не порожні слова. Не дивно, що на завод повернулося багато “старих кадрів”, які з ряду причин колись були скорочені. Зрозуміло, якщо приходить нова людина і колишній працівник, то перевага надається останньому. Думаю, працювати на такому заводі мрія багатьох. Зрештою, тепер наші читачі хоча б знатимуть, якими мають бути умови праці і ставлення роботодавця до своїх підлеглих.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

м. Луцьк

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>