Баранівка чекає інвестицій

Анатолій Душко лише рік на посаді мера. Успішний і досвідчений підприємець прагне зробити своє рідне місто кращим. Хоче довести на прикладі Баранівки, що в нашій країні щось можна змінити, використовуючи механізм самоврядування. Він багато не говорить, а робить реальні кроки.

Міський голова Баранівки Анатолій ДУШКО

Міський голова Баранівки Анатолій ДУШКО

Перебуваючи у цьому старовинному містечку, ми спілкувалися з місцевими мешканцями, які пишаються чистотою і порядком на вулицях, новими лавочками в центрі, бачили реконструйований сучасний стадіон та впорядкований пляж.

Колись Баранівка, яка з 2001 року має статус міста, славилася найста-рішим в Україні фарфоровим заводом, де працювало понад три тисячі людей. Практично в кожній родині хтось був пов’язаний з виробництвом порцеляни. Воно розпочалося ще у 1802 році, коли на березі річки Случ знайшли каолін – спеціальний сорт глини, з якої виготовляли найкращий в Російській імперії фарфор за китайською технологією. Переживши революції та дві світові війни, Баранівський фарфоровий завод припинив своє існування в незалежній Україні.

Міський голова знищення такого унікального виробництва називає терористичним актом не тільки проти Баранівки, але й проти України. Сьогодні ми завалені китайським посудом. До нас завозять його також з Білорусі та Росії. А завод з 200-літньою історією проданий за 112 тисяч гривень і порізаний на металобрухт. Нічого не залишилося від найсучаснішого цеху з комплексно-механізованою лінією.

Своїм головним завданням міський голова вважає відновлення промислового виробництва, залучення інвестицій, створення нових робочих місць.

– Змушений констатувати, що у 2011 році в міському бюджеті немає жодної копійки на поточний ремонт комунальних доріг, яких у нас майже 110 кілометрів, – розповідає про насущні проблеми Анатолій Душко. – Згідно з новим Бюджетним кодексом відмінено податок з власників транспортних засобів, кошти від якого якраз і йшли на ці цілі. Комунальна сфера – наш біль. Головним чинником збитковості цієї галузі є надзвичайна енергоємність та зношеність обладнання, а також висока собівартість житлово-комунальних послуг, спричинена різким падінням обсягів споживання та зростанням затрат на енергоресурси. Колись у місті була проблема з вивозом сміття. Ми змінили штатний розпис і ввели посаду інспектора з благоустрою. За кошти субвенції придбали екскаватор, сміттєвоз, трактор з навісним обладнанням та сніговим відвалом.

Кость ГАРБАРЧУК,

Житомирська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>