Бочки навчився робити від діда

Бондар із села Городище Ківерцівського району Іван Ройко у вільний час не сидить без діла. Його бочки та діжки знають по всій Волині. Ще школярем перейняв тонкощі бондарного ремесла у свого діда.

Бондаря Івана РОЙКА знають по всій Волині

Бондаря Івана РОЙКА знають по всій Волині

Найбільшим попитом користуються бочки для квашення та соління, барильця для вина. Іноді хочуть бодню для сала чи діжку для тіста.

– Мій дід Панас – перший голова колгоспу в Городищі, але, крім цього, він ще й був вправним бондарем, – згадує Іван Федорович. – Я з дитинства бачив, як він працює, сам брався до роботи. Дуже хотів навчитися. У п’ятому класі вже зробив цебрика. Пишався своїм першим виробом. Далі спробував бочечки та різні діжки. Пам’ятаю, як на власноруч зароблені гроші купив собі годинника. Дідова наука не пройшла марно. В мене збереглися його інструменти, які до цих пір служать. Син Юрій також навчився цьому ремеслу.

В радянські часи Іван Ройко працював у меліорації на екскаваторі. Збудував хату в своєму селі. Виросли діти, вже подарували батькам онуків.

– Бувають досить несподівані замовлення. Наприклад, для санаторію «Пролісок» робив дерев’яні чани, – продовжує майстер. – Ще замовляють бочки, в яких настоюють житнівку. Вже магазинної горілки навіть великі начальники пити не хочуть, а просять «народної». А які смачні огірки чи помідори, заквашені в дубовій бочечці!..

Кость ГАРБАРЧУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>