Плата за нотаріальні послуги для інваліда

«Я інвалід І групи з доглядом. Зі мною живе дочка інвалід ІІІ групи, яка мене доглядає. Хочу переписати на неї хату. Скільки я маю заплатити нотаріусу?»

Тетяна, Волинська область

 

Залежно від того, яким чином власник захочете розпорядитися своїм правом власності, плата за нотаріальні послуги може бути різною.

Якщо будинок подарувати, то Ви, як власник, втратите на нього всі права. Заповісти – значить, залишатися власником аж до смерті, й лише після цього будинок отримає спадкоємець. При нотаріальному оформленні договорів відчуження нерухомого майна сплачується державне мито.

Декретом Кабінету Міністрів України «Про державне мито» від 21.01.1993 р. визначені розміри ставок державного мита, зокрема, за нотаріальні дії, вчинені державними нотаріальними конторами і виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад, а також пільги щодо його сплати.

Так, наприклад, за посвідчення договорів відчуження житлових будинків, квартир, кімнат, дач, садових будинків, гаражів, а також інших об’єктів нерухомого майна, які перебувають у власності громадянина, що здійснює таке відчуження, необхідно сплатити мито в розмірі 1% суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

За посвідчення заповітів платиться мито в розмірі 0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Разом з тим, згідно статті 4 вищевказаного Декрету КМУ інваліди І групи звільнені від сплати державного мита. Але потрібно розуміти, що це вартість послуг державного нотаріуса. Приватний встановлює вартість своїх послуг за домовленістю сторін. Тому Вам краще звернутися безпосередньо до нотаріуса, який роз’яснить вартість своїх послуг, а також те, які саме документи необхідно подавати для нотаріального посвідчення договорів відчуження свого майна, вчинення інших нотаріальних дій.

 Рубрику веде юрист Алла Анатоліївна Хомицька

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>