Молоток для грішних думок

Усе геніальне – просте. Слугуючи цій життєвій істині, відомий майстер-різьбяр з міста Дубна Сергій Яковчук, на рахунку котрого сотні різьблених витворів, що розійшлися у п’ятнадцять країн світу, наразі з-поміж іншого вдався до виготовлення дерев’яних декоративних молотків. «Попит на них дуже великий, – зізнається майстер, – на виставках розбирають начисто. А все тому, що кожен з молотків має свою незвичну родзинку».

– Якось мене доля закинула у Крим, – розповідає Сергій Яковчук. – А там, окрім моря, вельми привабливими є усілякі виставки. На одній із них запримітив цікаві різьбярські роботи – портрети, пейзажі, натюрморти. А поруч – простий дерев’яний молоток з хвилястою ручкою. Зручною її не назвеш. А привабливою – так. Бо, власне, ручка сповіщала про призначення виробу: «Для вибивання думок про похмілля». Саме такий зміст було випалено на деревині. Бачу: попит на молотки, у яких жартівливе, а може, й серйозне призначення вибити з голови похмілля, немалий. Брали їх головним чином жінки. Причому, різного віку. Отож, із цієї побаченої життєвої реалії зробив для себе висновок, що потреба в таких виробах на наших теренах не менша, ніж у Криму. Більше того, серед людських огріхів побутує не тільки «зелений змій», але й лінь, жадібність, «стрибання у гречку» і тому подібне. Відтак розширився набір молоткових призначень. І я залюбки взявся за цю роботу. А ще більший інтерес до неї проявився, коли після декількох виставок-продажів почалися конкретні замовлення. Одна з молодиць, наприклад, замовила своєму чоловікові таке: «Для вибивання з твоєї голови Тані, Каті, Віри, Свєти, Тоні». Зрештою, не думаю, що вона цим молотком орудувала напряму. У моїх талісманах головне – жарт. Тож кожному клієнтові, якому запав у душу мій сувенір, наказую: «Вибивайте грішні думки, але так, щоб голови не травмувати».

Сергій Новак,

Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>