Якщо «заржавіли» свої суглоби…

За плечима завідувача відділення ортопедії, травматології та артрології Волинської обласної клінічної лікарні Михайла Аршуліка – близько тисячі вдалих операцій із заміни штучних суглобів і мало не тисяча людей, які завдячують йому своїм другим народженням. Адже у відділення їх привозять ледве не в інвалідних візках, а повертаються вони своїми ногами. Нещодавно Михайло Аполлонович провів унікальне у Західній Україні ендопротезування не всього колінного суглоба, а лише його частини. Як на його 50 літ – це чималий здобуток!

 

Михайло Аршулік

Михайло Аршулік

Колись, розповідає Михайло Аршулік, у 1999 році він наполіг на відкритті спеціалізованого відділення, справедливо доказуючи, що в ортопедії Волинь пасе задніх. Тепер воно у вісімці найкращих в Україні. А за кількістю операцій – перегнало навіть Львівський центр.

– Я пригадую, як ми вмовляли чотирьох перших пацієнтів погодитися на операцію, а вони боялися, – розповідає Михайло Аполлонович. – Адже раніше, наприклад, перелом шийки стегна садовив поважного віку людей в інвалідний візок, а кожен четвертий взагалі помирав від ускладнень. Ендопротезування штучного кульшового суглобу тепер повертає хворих до нормального життя. Наші пацієнти на третій день вже самотужки ходять, на 14 – виписуються. Маємо хороші показники. Як правило, зі ста прооперованих пацієнтів, лише у двох-трьох бувають якісь ускладнення, решта живуть повноцінно, і день звільнення від болю святкують щороку як другий день народження. Такий штучний суглоб служитиме людині 15-25 років.

Лікар пригадує, що наймолодшому пацієнту відділення було лише 19 років. Він з народження мав вивих і деформацію стегна, мучився від страшного болю. Вже 10 років після операції бігає! А найстарішому, слава Богу, – 92 роки! Після протезування штучного кульшового суглоба почав ходити знову.

Що ж за хвороба така, яка знищує суглоби? Як пояснює Михайло Аполлонович, найчастіше звинувачують артроз, хоча насправді існують передартрозні захворювання: травми, порушений обмін речовин, нейроендокринні проблеми, остеопатії (відомо понад 300 видів хвороб кісток), спадковість. До речі, схильність до артрозу у людини може проявлятися ще в утробі матері. Діти народжуються вже із вродженими вивихами стегна або з порушеннями кульшового суглоба. Тож батьки повинні пам’ятати, що до трьох місяців після народження дитину потрібно обов’язково показати лікарю-ортопеду. Це дуже важливо, адже саме так можна виявити якісь серйозні проблеми і встигнути пролікувати.

Лікар зауважує, що такого сплеску захворювань суглобів, який маємо зараз, раніше не спостерігалося. Особливо у молоді, у якої хвороба прогресує із вражаючою швидкістю. Для прикладу, розповідає про одну зі своїх пацієнток, яка у 20 років залишилася інвалідом без кульшових суглобів – вони просто стерлися! Дівчині вистачило піврічного приймання якихось пігулок для схуднення та зловживання алкоголем. Зараз вона чекатиме операції по імплантації суглобів на обидві ноги, і лише тоді у неї з’явиться можливість ходити.

– Шкода дивитися на тих пацієнтів, які чомусь дотягують хворобу до такої стадії, що головка суглоба стерлася, а хряща, який живить його, вже взагалі немає, – розповідає Михайло Аршулік. – Роками їздять по бабках, терплять страшні болі, п’ють мішками ліки, які згубно впливають на шлунок, печінку, нирки. А коли вже ходити не можуть – лише тоді приїжджають на операцію.

Недарма кажуть, що біль – це сторожовий пес будь-якого захворювання. Так і з артрозом, який обов’язково дасть про себе знати. Але треба пам’ятати, що це хвороба підступна і дуже часто своїми симптомами приводить людей не до лікарів-ортопедів, а, наприклад, до неврологів. Хворі роками лікуються від невритів, радикулітів, міозитів, аж поки з подивом не помічають, що нога стала коротшою… І потрапляють у відділення ортопедії з незворотними змінами у суглобах. Михайло Аршулік радить у випадку будь-якого спинного болю не полінуватися заглянути у кабінет до ортопеда і зробити звичайний рентген.

Мирослава КОСЬМІНА,

Волинська область

«Вісник+К» приєднується до всіх привітань з нагоди сьогоднішнього ювілею Михайла Аршуліка. Родинного затишку та благополуччя, снаги виконувати найблагороднішу місію – лікувати людей. Дай Боже Вам сил та здоров’я на многії літа!

Михайло Аршулік народився 10 листопада 1961 року в селі Грузятин Маневицького району в селянській сім’ї. Закінчив Тернопільський медінститут. Інтернатуру проходив за спеціальністю ортопедія і травматологія. Працював лікарем-травматологом Березнівської районної лікарні Рівненської області, потім завідувачем травмохірургічного відділення Луцької міської дитячої поліклініки. З 1993 по 1999 роки – лікар-травматолог Луцької міської клінічної лікарні. З квітня 1999 року працює у Волинській обласній лікарні завідувачем відділення ортопедії, травматології та артрології. Головний ортопед-травматолог області.

 

Поради від Михайла Аршуліка:

*Ніколи не вживати не ліцензовані в Україні ліки. Особливо препарати для схуднення.

*Харчування має бути збалансоване, вітамінізоване.

*Вести здоровий спосіб життя. Дуже часто лікарі спостерігають, що у 80-річних пацієнтів, які займалися спортом, плавали, не зловживали алкоголем, не палили – стан кісток, як у 20-річних. Тож треба замолоду про себе думати.

*Навантаження повинні бути розумні, без фанатизму. Пацієнти у відділенні ортопедії – це, в першу чергу, серйозні спортсмени та сільські трударі, які все життя гарували до сьомого поту.

*Для опорно-рухового апарату та кістково-м’язової системи дуже корисне регулярне плавання.

*Пам’ятайте про остеопороз – хворобу, яку називають тихою епідемією ХХІ століття. Вона впливає на стан кісток, вимиває тканину, розм’якшує, роблячи їх тоншими і крихкими. Пік кісткової маси «гартується» в перший рік життя дитини. Саме у цей час потрібно «закласти» у скелет маляти чим більше кальцію у компанії з вітаміном Д (без якого він не засвоюється орга-нізмом). Адже нестача цих двох компонентів у дорослому віці відгукнеться остеопорозом.

*Кожна жінка після 40 років (особливо у період менопаузи) та чоловік після 45-50 повинні мати золоте правило: щодня збагачувати свій організм 600 мг кальцію і 400 мг вітаміну Д (або їсти не менше 100 г сиру в день, пити молоко, вживати морську рибу). Це і є найкраща про-філактика остеопорозу.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>