Політ на Марс під загрозою

Ракета-носій "Зеніт" з космічною станцією "Фобос-Грунт" стартувала з космодрому Байконур 9 листопада 2011 року. Через дві години польоту, вже після відділення від ракети-носія і виходу на опорну орбіту, на борту виникли неполадки. За словами керівника Роскосмосу Володимира Поповкіна, станція не змогла перейти з орієнтації за Сонцем на орієнтацію за зірками, в результаті чого перейшла в "безпечний" режим.

Як наслідок включення маршових двигунів не відбулося і станція, не пішовши на траєкторію відльоту, залишилася на опорній орбіті. При цьому, за даними Роскосмосу, у фахівців на Землі ще є шанс врятувати місію - роботи бортових акумуляторних батарей вистачить на два тижні (раніше мова йшла про два дні), протягом яких можна спробувати перепрограмувати систему.

Фахівці Роскосмосу заявили, що спробують запустити маршову рухову установку "Фобос-Грунт" сьогодні, 10 листопада 2011 року, ввечері.

Раніше з'являлася інформація про те, що фахівцям на Землі вдалося встановити зв'язок зі станцією - приблизно о 23 годині за московським часом "Фобос-Грунт" увійшов в зону радіовидимості вітчизняних наземних станцій. У загальному було проведено два сеанси зв'язку. Які дані були отримані від станції, не повідомлялося.

При цьому спроби передати на борт програмні команди (таких спроб за ніч було зроблено декілька) закінчилися невдачею. Раніше заявлялося, що причини виниклих неполадок криються в недоробках системи управління (офіційних підтверджень чи спростувань цієї інформації від Роскосмоса не надходило).

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>