Котельня на дровах обігріває 11 будинків

Цей опалювальний сезон рівненські тепловики розпочали з новинкою. У котельні на вулиці Курчатова встановили обладнання, яке дає змогу опалювати 11 житлових будинків не газом, а щепою. Всі зрубані у місті дерева перероблятимуть відразу на місці. Степан Коропецький, директор ТзОВ “Рівнетеплоенерго”, яке обслуговує котельню, стверджує: потужності у 820 кіловат в годину для цього мікрорайону достатньо. Вся апаратура працює автоматично. Установка може переробити до чотирьох тонн щепи за годину. Тут також є й газові котли, які використовуватимуть, якщо буде потрібно. Обійшлася сучасна й екологічно чиста котельня у два мільйони гривень, які виділила для міста програма ПРООН.

Щоб забезпечити установку сировиною, тресту зеленого господарства закупили дві деревоподрібнюючі машини: одна – стаціонарна, з електричним двигуном, інша – мобільна, яка прикріплюється на трактор. Заплановано зрізати старі, аварійні, сухі дерева, які досягли вікової межі.

Це перша котельня, яку обслуговує ТзОВ “Рівнетеплоенерго”, друга (подібна) запрацює на вулиці Поліській. Вона теж перероблятиме щепу на тепло, але за іншим проектом.

Скільки зекономить нова котельня, підрахують після першого кварталу її роботи. Але тепловики стверджують, що усе місто щепою зігріти не вдасться.

Кость ГАРБАРЧУК,

м. Рівне

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>