Знайшли рештки православних князів Острозьких?

Несподівана знахідка чекала на майстрів, котрі робили ремонт у Свято-Воскресенській церкві в Острозі (Рівненська область). В одного з них біля царських воріт провалилася під підлогу тачка. Коли копнули глибше – натрапили на склеп, в якому лежали рештки десятків людей.

Напередодні події у храмі почала щедро мироточити ікона Покладання в гроб Ісуса Христа. Тож прихожани між собою почали перемовлятися: буде якесь диво. І ось воно трапилося.

– Порожнина, на яку натрапили майстри, виявилася давнім мурованим склепом, – розповів настоятель храму о. Віктор. – Там свого часу було поховано понад тридцять людей.

Імовірно, що цьому захороненню – понад триста років. Історик Микола Бендюк припускає, що то мученики-християни, які загинули від рук татар орієнтовно у 17 столітті. На підтвердження цього наводить факт: в одному з черепів знайшли камінчик, що міг бути кинутий з давньої зброї «пращі». За іншою версією, загиблі – жертви католички, спадкоємиці роду князів Острозьких княжни Анни-Алоїзи (вона жорстоко розправлялася з православними острожанами). Є ще третє припущення: у загадковому склепі можуть бути і рештки православних князів Острозьких, які ця ж жорстока пані свого часу переховала невідомо де. Розгадати таємницю поховання мають експерти.

Наталія КРАВЧУК,

Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>