Якщо сума аліментів для батька – непомірний тягар…

Суд стягнув з мене 500 гривень аліментів на неповнолітню дитину. Чи справедливо це? Заробітна плата у мене невелика (770 гривень), а на даний час я взагалі не працюю – перебуваю у центрі зайнятості. Мати дитини добре заробляє. Чи маю я право подати в суд заяву, щоб аліменти мені зменшили?
Володимир,
м. Дубно Рівненської області

Сімейним кодексом України, а саме частиною 2 статті 182 визначено мінімальний розмір аліментів, який не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, коли розмір аліментів визначений у твердій грошовій сумі.
Обставинами, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів, згідно зі ст. 182 Сімейного кодексу України є: стан здоров’я та матеріальне становище дитини; стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, та інші обставини, які мають суттєве значення.
Під час розгляду справи в суді про стягнення із Вас аліментів, суд, очевидно, враховував зазначені обставини, тому й призначив таку суму аліментів. Однак, якщо Ви  вбачаєте незаконність та необгрунтованість рішення, то у встановлені строки маєте можливість оскаржити його до апеляційного суду.
Разом з тим, відповідно до ст. 192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або по-ліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.
Розмір аліментів може бути зменшено, якщо дитина перебуває на утриманні держави, територіальної громади або юридичної особи, за заявою батьків, уповноваженого територіальної громади, юридичної особи, на утриманні якої перебуває дитина, та за згодою органу опіки і піклування.
Таким чином, Ви, як платник аліментів, можете звернутися до суду із заявою про зменшення розміру аліментів, при цьому Вам необхідно довести належними доказами погіршення Вашого матеріального стану або здоров’я, зміну сімейного стану, наявність інших дітей тощо.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>