Річку Прип’ять розчищають

Ще минулого року «Вісник+К» писав про підтоплення у Ратнівському районі. Тоді фермер із Здомишля Віктор Баранчук розповідав, що останні шість років аграрники краю працюють в основному собі в збиток, бо поля поблизу річки Прип’ять підтоплює, як мінімум 50 гектарів «плаває» у нього особисто. І називав, що потрібно зробити. Схоже, що до його слів прислухалися.

Віктор Іванович був переконаний, що потрібно підвищувати пропускну спроможність річки:

– Вона нечищена з 1970-х років, заросла бур’янами, затягнулася мулом. Тому не може під час сильних дощів чи танення снігу забрати всю воду з полів. Компенсація за підтоплені городи населенню – це добре, але ж проблема не зникає. Державницького підходу до вирішення ситуації не бачу, – говорив рік тому трудівник.

Велика вода захоплювала поля

Велика вода захоплювала поля

Вода наробила шкоди Волині й у лютому цього року. Залило 190 тисяч гектарів землі та 102 населених пункти.

– Лишень цьогоріч у пікові часи – 15-16 лютого – від підтоплення у Ратнівському районі постраждало 17 тисяч 950 гектарів території, з них сільгоспугідь – понад дев’ять тисяч гектарів, – розповів В’ячеслав Лавренюк, начальник Ратнівського міжрайонного управління водного господарства. – У Старовижівському – затоплено майже шість тисяч гектарів території, з них земель сільськогосподарського призначення – понад три тисячі гектарів. Від великої води зазнали лиха й приватні двори та садиби. І навіть кладовища. Найскрутніша ситуація була у селах Заболоття, Заліси, Самари-Оріхові, Межисить, Здомишель. Під час паводку на Ратнівщині працювало до десяти насосних станцій по перекачуванні води, однак усі розуміли, що необхідні кошти на ремонт самої меліоративної системи. Питання розчистки річки Прип’ять ми виносили на порядок денний не раз. Проте капітального ремонту не було з часів осушення – із сімдесятих років минулого століття. Частково ремонти проводилися від Ратного до Річиці вниз по річці. А от села Здомишель, Шменьки, Краска Ратнівського району, Рокита Старовижівського потерпали від підтоплень і далі. Бо і сама річка, і канали, що ведуть до неї, засмічені-замулені. І ці гроші район таки отримав.

– Кошти виділили після того, як навесні у Ратному побував міністр з надзвичайних ситуацій України Віктор Балога. Вони надійшли згідно травневого розпорядження Кабінету Міністрів України з резервного фонду у сумі чотири мільйони 391 тисяча 504 гривні. Тож тепер виконуються роботи по відновленню пропускної здатності русла річки Прип’ять на ділянці від селища Ратне до Яревища Старовижівського району, – продовжує В’ячеслав Володимирович. – Тендер виграло підприємство «Сантехмонтаж» з міста Нововолинська. Нині на річці Прип’ять працює три гідравлічні екскаватори. Їх технологія роботи така – екскаватор рухається по дну річки, відкидаючи землю на відноси, а потім – на берег. Протяжність очистки річки – 20 кілометрів. Сьогодні роботи ведуться на чотирикілометровій території, хоча ще не здано жодного об’єкта. Люди працюють у дві зміни, вдень і вночі, без вихідних. Тож сподіваюся, що виділені кошти таки до нового року освояться. Лише на внутрішньогосподарські системи разом з лісовою меліорацією виділено 944 тисячі гривень і було розчищено до 30 кілометрів каналів. На ремонт дамби у селі Залухово отримали 301 тисячу гривень.

– Чи дасть позитивний результат розчищення Пирип’яті?

– Безперечно. Річка має ширину в деяких місцях 15-20 метрів. На погонному метрі, буває, вибирають до 20 кубічних метрів землі з її дна. Тож це дасть змогу поглибити русло. Під час дощів та повеней вода матиме куди стікати.

Тож тепер у Ратнівському та Старовижівському районах хоч і дощитиме, але не топитиме?

Марія ДУБУК,

Волинська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>