Крутять землею собі на користь

Як цьому запобігти, обговорювали на колегії у Волинській обласній прокуратурі

Ще не прийнята земельна реформа, а підприємливі чиновники вже сміливо користуються махінаціями, які допомагають їм розбагатіти. Чого тільки не вигадують, аби урвати ласий шматок. І хоча правоохоронні органи запобігають зловживанням, прокурорські перевірки доводять, що ще багато є недопрацювань контролюючих органів у цій сфері.

Як зазначив прокурор Волинської області Андрій Гіль, земельне питання на сьогодні є одними із найгостріших. Про поширеність порушень земельного законодавства свідчать результати прокурорських перевірок. Упродовж 9 місяців поточного року органами прокуратури області порушено вісім кримінальних справ, внесено 138 приписів та подань, винесено 192 протести, за документами реагування до відповідальності притягнуто 82 посадових особи, до бюджету відшкодовано 774 тисячі гривень. Завдяки втручанню прокурорів державі повернуто понад 224 га земель та попереджено відчуження 650 га земель.

За словами заступника прокурора Волинської області Анатолія Хомича, особливою популярністю користуються землі в приміських зонах, а також неподалік озер, річок, у заповідних місцях.

– Тож не дивно, що порушено кримінальні справи за фактами зловживання службовим становищем та службового підроблення документів посадовими особами Підгайцівської та Промінської сільських рад, – зазначив Анатолій Сидорович. – До суду направили справу про скоєння злочину групою, до якої входили працівники відділів земельних ресурсів та архівного Луцької райдержадміністрації, голови та інженери-землевпорядники Буянівської та Гіркополонківської сільських рад цього району. Виявлено незаконні рішення Світязької сільської ради Шацького району про виділення земельних ділянок для будівництва житлових будинків, господарських споруд у цьому селі.

Проте не лише вільна земелька стає об’єктами зазіхань, не оминають своєю увагою спритники й лісових масивів та водних плес. У 2010 році прокуратурою області було пред’явлено позови щодо скасування рішення Волинської обласної ради від 18.09.2009 року, яким неправомірно надано в користування понад 58 тис. га мисливських угідь на 15 років ряду приватних підприємств і товариств з обмеженою відповідальністю.

На території області в оренду передано 691 водний об’єкт. Проте не завжди користувачі укладають з органами місцевого самоврядування відповідні договори. Проблем у цій сфері ще багато.

Голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук, слухаючи виступаючих, зауважив, що всі дії, пов’язані із землею, мають бути чітко регламентованими.

– Найголовніше у земельних справах – облік та аудит. Має бути жорсткий контроль, – зазначив Борис Петрович, – а тим, хто орендує ліси, варто думати не лише про відстріл дичини, а й про те, як примножувати чисельність певного виду тварин. На це мають виділяти окремі кошти. На жаль, поки цього ніхто не робить.

Аналізуючи правопорушення та недоліки під час колегії, присутні у президії звернули увагу на відсутність належного державного контролю з боку Головного управління Держкомзему в області та Державної екологічної інспекції. Окремих їх працівників було притягнено до дисциплінарної відповідальності.

Руслана ТАТАРИН,

м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>