Могили повстанців не заростуть

У жовтні минулого року в нашій газеті було опубліковано матеріал «Таємниці життя і смерті повстанця Степана Пархомчука». В ньому головний редактор Євген Хотимчук розповідав про пошуки могили першого чоловіка своєї матері Степана Пархомчука та двох його побратимів: Євгена Гутовського і Петра Ткачука. З власної ініціативи і за власні кошти він встановив їм пам’ятники на кладовищі колишнього села Волосовка. Торік на Покрову відбулося їхнє освячення. Вшанувати пам’ять земляків, які поклали свої голови за рідний край, зібралося багато людей з усієї Волині.

Школярi прийшли вшанувати памiять повстанцiв

Школярi прийшли вшанувати памiять повстанцiв

Цього року на Покрову, в день народження УПА, прийшли вклонитися загиблим і пом’янути їх добрим словом учні та вчителі школи села Новий Двір Турійського району на чолі з директором Юрієм Коптюком.

Доки є такі педагоги-патріоти, ніякі українофоби табачники не зможуть переписати нашу історію і можна впевнено сказати: могили повстанців не заростуть бур’яном. На повстанських могилах разом з ними побували і ми.

Цікаве спостереження: доки добиралися на кладовище, лив дощ і просвітку не було видно. Але тільки настоятель храму архістратига Михаїла Української Автокефальної Православної Церкви села Новий Двір отець Олександр розпочав молитву, крізь сірі свинцеві хмари пробилося сонце.

Приємно відзначити, що про загиблих патріотів не забули. Напередодні свята Покрови наводили лад на кладовищі школярі з найближчого села Ловище разом з учителькою трудового навчання Оксаною Денисюк. Дітки прибирали могили і перед проводами. За словами педагога-організатора Тетяни Шавалюк, у школі провели конкурс козачих і повстанських пісень.

– Вдячний всім, хто прийшов сьогодні вклонитися цим хлопцям, – зазначив Євген Хотимчук. – Українські повстанці воювали і гинули за волю нашої Батьківщини. Ми не маємо права, не можемо забувати про їхню боротьбу. Дуже хочу, щоб молоде покоління добре це пам’ятало. Сьогодні ми згадуємо трьох патріотів і водночас сотні тисяч українців, які поклали свої голови.

На могилах повстанців дітки говорили про боротьбу Української Повстанської Армії, яка воювала на три фронти за незалежність своєї держави. Більшість патріотів загинула героїчною смертю.

Ще скільки їх невідомих лежить у землі, а могили – в занедбаному стані. Минулого року ми зверталися до всіх небайдужих читачів із закликом відшукати такі поховання. Тому продовжуємо рубрику «Знайди могилу повстанця», під якою будемо публікувати матеріали про воїнів УПА і людей, котрі шанують їх пам’ять.

Кость ГАРБАРЧУК,

Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>