Долар вижив, а гривня?

Доля долара – одна з інтригуючих тем останніх років, відколи світ потрясла економічна криза, яка стартувала зі США. Навіть після того, як президент Обама і Палата представників США пішли протореним шляхом, вкотре збільшивши державний борг і тим самим врятувавши країну від дефолту, принаймні, на два роки, фінансові аналітики продовжують її обговорювати. Чому? Тому що ризик нової економічної кризи надто великий, навіть при тому, що США вдалося уникнути дефолту. Хоча фактично ця криза уже розпочалася, про що свідчить ситуація у Греції й Португалії. Зрозуміло, що вона не омине й Україну.

Ще влітку відомий аналітик Ерік Найман прогнозував, «що стосується валютного курсу, то якщо виникне загроза великої девальвації гривні, можливе введення нових обмежень для валютного ринку». Це ми зараз і спостерігаємо. Отже, долар своїх позицій не здає, а що чекає нашу гривню – це для нас ще більш актуально.

– За всіма прогнозами експертів, роль долара, як резервної світової валюти, зменшуватиметься у найближчі кілька десятиліть, проте у найближчі 10-15 років він залишатиметься резервною валютою, незважаючи на зниження його ролі, – так коментує нинішню ситуацію з доларом та гривнею доктор економічних наук, професор Микола Карлін. – Яким чином це буде проявлятися? Частка долара у золотовалютному запасі зменшується у всіх країнах світу. Це треба брати до уваги Україні при управлінні золотовалютними резервами. На жаль, нам не відомо, яка з ними ситуація у нашій країні. Одна з проблем, що виникла в Україні у 2008 році, дуже негативно впливає на фінансову систему й донині: значна частина золотовалютних запасів була вкладена в акції й інші цінні папери американських емітентів, частина яких збанкрутувала. Тому деякі незалежні спеціалісти вважають, що транші, надані Україні з боку МВФ, допомагають закрити саме оцю дірку втрачених золотовалютних запасів. Тому бізнес масово виводить свій капітал з України. Окрім падіння долара, бізнес боїться, що наша валюта знеціниться швидшими темпами, ніж долар США. За деякими прогнозами, курс долара до кінця року – 8,3 гривні. Нацбанк буде вимушений поступово девальвувати гривню, щоб запобігти обвалу. Зрозуміло, наші доходи знизяться.

Економічна ситуація найвразливішою буде для Європи, бо в Україні заборгованість ще невелика. Але проблема в тому, що ми експортно залежна країна, а попит на наш метал і міндобриво при кризі в Європі може впасти (велика частка й в арабських країнах), що, зрозуміло, призведе до спаду виробництва в Україні. Нас ці труднощі не зможуть обійти. Ми не гравці у світовій фінансовій системі, ми – «нуль без палички». Хоча є надія, що наступний рік не буде важчим за нинішній. А от 2013 буде важким, бо він «піковий» для виплат зовнішніх боргів, а це 46 мільярдів доларів. Багато експертів прогнозують Україні долю Греції. Чому? Одна із причин – це Євро-2012. В Польщі основна частина витрат на його підготовку – кошти Євросоюзу. У нас 90 відсотків позичені на внутрішньому і зовнішньому ринку, а це не менше 16 мільярдів євро. Греція так само брала гроші на Олімпіаду в 2004 році в борг (обійшлася в 11 мільярдів доларів) і тепер не може вилізти з цієї боргової ями. Нам теж треба буде віддавати. Такі заходи з політичної точки зору важливі, а з економічної – ні. Ми не залучили іноземних інвесторів, які не хочуть іти в країну, де посилюється податковий і митний тиск. З податковим кодексом перегнули палку, зробивши наголос на зменшення податків для великого бізнесу, коли треба було зменшувати фонд оплати праці. Тобто перспективи не надто оптимістичні...

Ольга ЖАРЧИНСЬКА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>