Сейф у бідоні!

Пошукова група українського козацтва «Волинська Січ», організувавши експедицію у Дубенський район, натрапила на доволі цікаву та важливу втаємничену схованку. Документи формувань ОУН-УПА, датовані 1947-48 роками, перебували у герметично закритому молочному бідоні понад шість десятиліть. А натрапив на згаданий бідон у лісовому масиві на глибині одного метра за допомогою металошукача активіст козацької організації Микола Музичук.

Про існування секретної схованки знали давно – від одного з учасників визвольних змагань, який після повернення із заслання вказав приблизне місце, яке вимірювалося майже двогектарною площею. Дослідникам довелося «прочесати» чималеньку лісову ділянку. На щастя, довготривалий пошук увінчався успіхом.

Знахідка, дійсно, виявилася дуже цінною: в оцинкованому бідоновому «сейфі» лежало майже сто документів, упакованих у 14 герметичних пакетів й опломбовані сургучевою печаткою. На багатьох з них стоять грифи: «строго довірчо», «тільки для службового вжитку». Знайдені матеріали передано в Інститут дослідів Волині, що діє при Рівненському краєзнавчому музеї. Там тривають розшифрувально-дослідницькі роботи.

Сергій Новак,

Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>