Ліцеїст винайшов літаюче авто

Дивлячись фільми, де люди пересуваються по небу на автомобілях, вважаєш їх фантастикою. Та винахід учня житомирського ліцею довів, що незабаром українці матимуть можливість піднятися до хмар на власних машинах, якщо хтосьпогодиться втілити в життя цей проект.

Десятикласник Житомирського екологічного ліцею, учень Малої академії наук України

Олександр АВРАМЕНКО - винахідник літаючого автомобіля

Олександр АВРАМЕНКО - винахідник літаючого автомобіля

отримав перший в Україні патент на електромобіль, який здатний підніматися у повітря. Вже п’ять років він займається технічним моделюванням.

Директор ліцею Ганна Дудік лише з позитивного боку характеризує учня, він – відмінник та беззаперечний авторитет у навчальному закладі. Постійно над чимось працює. Ось і черговий його винахід – результат кількарічної роботи.

– Мій диво-апарат «Еко-гріг», – посміхається Сашко, – це гібрид електричного авто з гелікоптером. Він може літати майже годину і перевозити двоє людей та невеликі вантажі у сільській місцевості. А також відпочиваючих у великих міських паркових територіях, куди бензиновим авто в’їзд заборонений саме з огляду на екологічну шкоду. «Еко-гріг» може бути використаний і комунальними службами. Він екологічно чистий та надзвичайно економний. Працює на водні і не забруднює атмосферу.

Юнак переконаний, що подібні авто вже давно були б на землі, якби їх появу не знищували у зародку. Хто? На це у Саші свій погляд:

– Не кожен знає, що в Україні бензинові авто викидають щорічно у повітря понад два мільйони тонн шкідливих та отруйних речовин. При цьому розвиток електротранспорту штучно стримують. Чиновникам, які задіяні у видобутку та переробці нафти, невигідно, щоб розвивалась електрична гілка транспорту. Відтак нафтові магнати вживають серйозних заходів, щоб стримати процес розвитку електротранспорту не лише в Україні, а й у світі.

Незважаючи на надзвичайні можливості електромобіля, він нескладний у керуванні. Зліт і посадка здійснюється в автоматичному режимі. Обладнаний «Еко-гріг» джойстиком, бортовим комп’ютером та двома електродвигунами. Водієві варто лише натиснути кнопку – і спрацює потрібний агрегат.

Інженерну розробку Авраменка вже відзначили російські науковці. На конкурсі молодих вчених у Москві українська розробка електромобіля здобула спеціальну нагороду за оригінальність. А от наші вчені поки не вельми цікавляться винаходом юнака. Образливо буде, коли сусіди переманять до себе талановитого українця.

Руслана ТАТАРИН,

Житомирська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>