Фахівець радить

На сьогоднішній день спостерігається поширення захворювань щитоподібної залози, що обумовлено, в першу чергу, несприятливими екологічними умовами і дефіцитом йоду в навколишньому середовищі. Важливою причиною захворювань у Європі й особливо в Україні стала аварія на Чорнобильській атомній електростанції.

Щитоподібна залоза відіграє надзвичайно важливу роль в організмі людини. Тіреоїдні гормони, які виділяються нею, регулюють обмін речовин, підвищують життєвий тонус, сприяють відновленню енергії протягом дня, вбивають мікроорганізми, протидіють простудним факторам. При порушенні функції щитоподібної залози виникають ендокринні, серцево-судинні, неврологічні та гінекологічні захворювання, знижується працездатність та розумові здібності. У жінок репродуктивного віку йодна недостатність приводить до безпліддя і невиношування вагітності, у дітей – до затримки росту, розумового і психічного розвитку. Доведено, що йододефіцит приводить не тільки до збільшення щитоподібної залози, але й до раку. А дослідження, проведені Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я (ВООЗ) в різних країнах світу показали, що коефіцієнт інтелекту напряму пов’язаний з дефіцитом йоду.

Враховуючи зміни, які можуть виникнути в організмі людини при дефіциті йоду, необхідно кожному, хто проживає в ендемічній по зобу місцевості, регулярно приймати йодисті препарати в профілактичних дозах, які встановить лікар залежно від віку і стану щитоподібної залози.

В загальнодержавних масштабах для вирішення проблеми йододефіциту необхідним є вживання йодованої солі, де на 1 т дають 25 г калію йодату. Він є більш стабільною сполукою, ніж калій йодит, який швидше розкладається і є менш ефективним.

Добова потреба в йоді, за рекомендаціями ВООЗ, складає: для дітей до 6 років – 90 мкг/добу, 7-12 років – 120 мкг, підлітків – 150 мкг, дорослих – 180-200 мкг. Індивідуальну профілактику препаратами йоду повинні отримувати і діти до двох років – це критичний період розвитку центральної нервової системи.

В профілактиці та лікуванні зобу має значення повсякденний режим харчування. З рослинною їжею в організм поступає 60% йоду, особливо багато його містять такі трави як: перстач білий і сріблястий, мох ісландський, корінь терну, дрік красильний, дурнишник звичайний. З продуктів: овес, пшениця, яблука, морква, червоний буряк, чорноплідна горобина, горіхи, часник, хурма. Корінь терну йоду містить порівняно мало, але затримує його в організмі. А от білокачанна капуста виводить йод з організму і сприяє росту зобу та схудненню. Виводить йод також хрін і редька. Багато йоду в морській капусті та водоростях. З м’ясною їжею поступає 30% йоду (риба, краби, раки, яйця, м’ясо). Особливо багаті на йод лосось, скумбрія, мокрель. З водою організм засвоює лише 4% йоду. З повітрям – 6%. Корисні морські бризи, які містять йод. Але при дефіциті йоду в розвитку зобу має значення і недостатність мікроелементів (марганцю, кобальту, цинку, брому), а тому корисно вживати препарати, які містять йод в комбінації з мікроелементами.

Володимир Байда,

лікар-ендокринолог вищої категорії ,

м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>