Живе у хаті з поліняк

Анатолій Колчак: «Тримається хата на поліні»

Анатолій Колчак: «Тримається хата на поліні»

Колишні мешканці села Мальоване Млинівського району, чехи за національністю, майстрували з дров табуретки, шафи і навіть будинки. Один із таких зберігся до нашого часу. У ньому, майже сторічному і вельми чепурному, живе сімейство Колчаків, яке тішиться не натішиться житлом. Бо взимку воно тепле-теплюсіньке, а влітку – з бажаною прохолодою.

Ніна Тимофіївна Колчак у Мальованому – з 1947 року. Її батьків направили сюди, де довелося замість полишеної за кордоном добротної хати вибирати іншу – з двох десятків, залишених тутешніми чехами.

– Були й чепурніші хати, – розповідає Ніна Тимо-фіївна, – але менші за розміром. А ця (дванадцять на п’ятнадцять метрів) цілком підходила для нас, бо ж у сім’ї восьмеро дітей. Спочатку було якось незвично: глянеш на стіну – а там одні поліняки. Зате всередині від них тепла більше, ніж від цегли. Тому на зиму палива заготовляли менше. Коли заробили трохи грошей, то хотіли поштукатурити хату знадвору. Але потім передумали. Як-не-як, штукатурних хат чимало, а ось така, як у нас, одна на все Мальоване. Може, і на всю Рівненщину. Ніяка негода не впливає, поліна дубові, перемазані в’язкою глиною. Перед тим, як їх закладали у стіну, декілька років сушили та заморювали. Жодне з них від початку минулого століття, коли чех Лінга звів будинок, до цього часу не струхлявіло, не зчорніло. Віриться, що хата ще зо сотню років простоїть.

Цікаво також, що чех Лінга звів у Мальованому та сусідній Долині без жодного цвяха декілька подібних, але менших, будівель. На жаль, полум’я знищило їх під час війни. Ще одну з таких будівель розтрощила бомба.

– Нині до полінової коробки я добудував веранду, – каже Анатолій Колчак, син Ніни Тимофіївни, – щоправда, із цегли. Із полін побоявся, бо зараз ніхто такої технології, як колись чех Лінга, не використовує. Можливо, й дарма, бо вона не дороговартісна і, як бачимо, доволі цупка. Всередині у нас все так, як і в інших – поштукатурено, побілено. Лишень знадвору стіни, так би мовити, мають ще той вигляд. Один із сільських старожилів казав, що наша хата – то єдина реліквія, що залишилася зі сторічної давності.

Сергій Новак,

Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>