У клубі аж сім гуртків

Учасники художньої самодіяльності села Човниця

Учасники художньої самодіяльності села Човниця

Кожен, хто приїжджає у село Човниця Ківерцівського району, із захопленням зупиняється біля місцевого клубу. На його подвір’ї красується дерев’яний березовий будиночок, махають крильми лебеді, та найбільше всім до вподоби солом’яний коник з возом, на якому гордо примостилися трапчані тітка з дядьком.

 – Це не лише моє творіння, громада також допомагає, – відповідає завідуюча клубом Оксана Лойко. – Вже два роки все це стоїть і ніхто не ламає. Вчу молодь шанувати працю.

Чому ж великі, двоповерхові будинки культури світять вибитими шибками, а ваш маленький клуб живе і процвітає? – цікавлюсь.

– Треба просто любити свою роботу, – посміхається жінка.

Уже 20 років працює тут Оксана Олексіївна. Рідні вже давно звикли, що вона постійно на роботі, але розуміють та підтримують.

За цей час зуміла залучити до культурного життя чи не все населення села: директор школи, вчителі, керівник місцевого господарства, пенсіонери і навіть лікар з луцької лікарні, – всі ходять на репетиції.

– Майже з кожної хати хтось бере участь у художній самодіяльності. А найстарший наш учасник, колишній військовий, 63-річний Василь Міщук грає на баяні, – з гордістю говорить завклубом. – У нас діє сім гуртків. Вокальний і драматичний окремо для дорослих і школярів. Також батьки виявили бажання, щоб їх діти займались танцями – платять щомісяця по 25 гривень за хореографа.

Ось таку красу біля клубу створили Оксана ЛОЙКО та Лідія ЮСКЕВИЧ

Ось таку красу біля клубу створили Оксана ЛОЙКО та Лідія ЮСКЕВИЧ

Нещодавно у штат ввели ще одну людину. Лідія Юскевич – керівник народного аматорського театру, окрім того, вона вправна швачка. Тепер жінки творять дива із колись сірим клубним приміщенням. Оригінальні гардини з’явилися на вікнах, по-сучасному оформили сцену. І костюми для учасників самі шиють. Де ж кошти беруть? Оксана Олексіївна видає секрет – самі заробляють: мають маленьку програму, з якою вітають іменинників, їздять на запрошення в інші села. На вихідні у клубі проводиться дискотека, на свята – вистава чи концерт. От лише з настанням холодів робота паралізується, бо зал, розрахований на 200 місць, не опалюється. Та сподіваються цього року за підтримки керівників району вирішити цю проблему.

Розмовляючи із цими привітними жінками, дізнаємось, що Оксана Лойко ще й весільна господиня: і м’ясні страви робить, і солодке пече, а Лідія Юскевич – коровайниця. Оце справді хазяйки на всі руки! Це підтверджують і односельчани.

– Напишіть, що Олексіївна справжній ентузіаст, бо без неї тут би все поросло бур’яном, як в інших селах, – каже Ірина Линь. – Я й сама з чоловіком приходжу сюди співати, а донька – на танці. Люди бачать, як вона старається, й тягнуться до клубу.

Руслана ТАТАРИН,

Волинська область

Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>