Печерне судилище у Печерському суді

Влада боїться власного народу

Влада боїться власного народу

Добре пам’ятаю жовтень 1990 року. Тоді розпочалася студентська революція на граніті, яку підтримали мільйони українців. Найголовнішим її результатом стало проголошення Незалежності. Через 21 рік в Україні знову назріває революційна ситуація, і чомусь у жовтні. Можливо, тому, що Київ особливо красивий цієї пори. І помилуватися ним приїжджають громадяни з усієї країни. А, може, все-таки до цього їх доводить бездарна влада, яка вже «почула кожного» і тепер розпочала політичні репресії. Цей однозначний висновок зробив весь цивілізований світ, але нинішній режим боїться більше опозиції, ніж міжнародної ізоляції.

Якось символічно співпало оголошення вироку з днем пам’яті Іллі Муромця, який, як відомо, здолав Змія Горинича і Солов’я Розбійника. Таким богатирем для України може стати тендітна жінка Юлія Тимошенко.

Задовго до початку цього ганебного судилища на Хрещатику перед Печерським судом, який варто назвати печерним, збиралися небайдужі співвітчизники з усієї України. Найбільшою була волинська делегація – понад 800 людей – на чолі з головою обласної організації партії «Батьківщина» Анатолієм Грицюком.

Зовсім поряд «братки» Калашникова запускали в спеціально відгороджене місце, яке нагадує стійло для худоби, своїх мітингувальників. При вході ставили печатки на руку і кожному давали жетони, за якими, кажуть, в кінці дня виплачують гроші. Якщо українці мовчатимуть, то досить швидко ми всі будемо жити в одній великій кошарі, а «пастухами» будуть отакі «братки», які поводять себе нахабно та цинічно, відчуваючи свою безкарність.

На Хрещатику і на вулиці Богдана Хмельницького автобуси з правоохоронцями заблокували всі підходи до суду. Влада боїться власного народу. Вже стає очевидною небезпека, яку ще не усвідомлюють наші співвітчизники – Україна перетворюється в тоталітарну поліцейську державу. Яскраве підтвердження цьому – застосування сили проти демонстрантів. Коли люди перекрили рух на Хрещатику, туди кинули спецпідрозділи, які за сорок хвилин відтіснили протестантів. Звичайно, якби вийшли десятки тисяч громадян, ніякі «Беркути» та «Грифони» не змогли б їх зупинити. А поки що живемо за перевіреним принципом «Моя хата скраю». Чому акцію не підтримали кияни? В столицю приїхали люди з усіх областей, щоб заявити, що вони не стадо баранів, яких можна заганяти в стійло, а вільні від страху громадяни, які хочуть жити в нормальній державі. Вирок для Юлії Тимошенко – це в першу чергу вирок існуючій корумпованій системі.

Може, хоч тепер українці прокинуться від байдужості та апатії і усвідомлять себе єдиним народом. На цій акції протесту вже не було того штучного поділу на Схід і Захід. І перекривати Хрещатик поряд йшли волинські хлібороби і луганські шахтарі.

На вході у метро «Хрещатик» величезний рекламний плакат запрошує на навчання в «Школу Павла Глоби». Думаю, тепер навіть знаменитий астролог не зможе передбачити подальший розвиток подій в Україні.

Кость ГАРБАРЧУК,

м. Київ

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>