Готуємося до… африканської чуми

Африканська чума косить російських свиней. В Україні поки таких випадків, на щастя, нема. Однак перестрахуватися не завадить. Тож прикордоння оголошено «загрозливою зоною», тут почали вводити застережні заходи.

Найперше неблагополучними визнали Луганську та Донецьку області. Поступово до них додалися сусідні. Нещодавно до «загрозливої зони» внесли Чернігівську, Київську, Житомирську, Рівненську та Волинську. Поцікавитеся, чому? Адже усі вони, окрім Чернігівщини, не межують з Російською Федерацією. Спеціалісти пояснюють: вони сусідять з Білоруссю, кордони якої відкриті для російської продукції, оскільки ця держава входить у Митний союз… Отож, нам і через ці «межі» може загрожувати занесення збудника. Щоб цього не сталося, ветеринари посилили контроль за імпортною продукцією, а також за всіма етапами виробництва та реалізації свинини.

– Днями відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії, – розповів завідувач відділу протиепізоотичної роботи головного управління ветеринарної медицини у Волинській області Юрій Мосійчук. – За кожним районом закріплений окремий спеціаліст. Він вивчатиме ситуацію (чи свині щеплені від звичайної чуми, чи фермерські господарства перейшли на закритий режим роботи і таке інше) і звітуватиме керівництву наприкінці кожного місця. Ми звернулися також до лісівників з проханням контролювати чисельність диких свиней і зменшити їх міграцію у прикордонних районах.

Африканська чума не лікується і не «профілактується» – від неї немає ні медикаментів, ні вакцини. А занестися може навіть зі шматком копченого м’яса чи сала, приготованого з хворої тварини, оскільки збудник здатний там зберігатися до півроку! Тож спеціалісти настійливо рекомендують українцям, котрі заробляють на кусок хліба у Росії та Білорусі, утриматися від гостинців у вигляді копченостей та ковбас.

– Хоч люди та інші тварини на цю недугу не хворіють, – пояснює заступник начальника головного управління ветеринарної медицини у Рівненській області Олександр Костюк, – вони можуть перенести збудник у хлів. Якщо в селі знайдуть хоча б одну хвору свинку, примусово буде вирізатися усе поголів’я у радіусі 20-30 кілометрів. Крім того, в межах найближчих ста кілометрів доведеться щоденно оглядати тварин.

А далі, не дай, Боже, пішло-поїхало…

Наталія КРАВЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>