Селяни планують приорати врожай?

Картоплю виростили. Де збути?

Картоплю виростили. Де збути?

У Луцьку вже четвертий сезон запрацював фермерський ринок: у четвер та суботу на вулиці Глушець, 7, у вівторок та п’ятницю – на проспекті Соборності, 20. До різноманіття овочів додалася молочна продукція.

– Можна на цьому ярмарку продавати і домашнє м’ясо, однак обов’язково має бути холодильник, – розповів Олег Галасун, заступник голови  асоціації фермерів Волині. – Це  позитивний момент, хоча більше негативних у роботі. Особливо прикро через вартість продукції.

Олег Миколайович каже, що цьогорічні ціни на овочі набагато нижчі від торішніх. Морква на  ярмарку коштує 2-2,50 гривні за кілограм, столовий буряк – 1-2 гривні, картопля – 1,30-1,50.

– Акційну капусту взагалі у луцьких супермаркетах продають по 60 копійок. Закупівельна ціна на картоплю впала до 80-90 копійок за кілограм. Цей мізер не покриває навіть затрат. Тому чимало одноосібників мають намір врожай просто… приорати.

Олег Галасун назвав кілька причин обвалу цін на сільгосппродукцію. Насамперед, це низька купівельна спроможність населення. Він зауважує:

– Я бачу, якими купюрами люди розраховуються за мішок картоплі чи кілька кіло моркви – гривня-дві… Друга причина – надлишок вирощених овочів. Але якщо у країнах Європи 70 відсотків картоплі переробляється, то в Україні таку галузь знищили. От саме цей надлишок міг би йти на переробку. Крім того, до серпня в нашу країну бульбу ввозили з-за кордону. Для чого, якщо є своя? До всього, про ринки збуту вітчизняної продукції не дбає влада, вона не хоче завойовувати Європу чи хоча б Росію. Але ж у цій сусідній державі білоруську картоплю продають значно дорожче, ніж ми українську в нас. Така ж невтішна ситуація і з зерном.

Тож не дивно, що українські аграрії мітингують під стінами уряду. Хоча голова асоціації фермерів Волині Микола Собуцький переконаний: ситуацію треба міняти докорінно:

– Ніякі мітинги не допоможуть. Потрібна відставка уряду, розпуск Верховної Ради, яка себе дискредитувала, та проведення Конституційних народних зборів. Можливо, після цього щось таки зміниться.

Марія ДУБУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>