З народу знущатися не можна

Влада робить аморальні кроки

– Вікторе Степановичу, розкажіть найперше, якими питаннями опікуєтеся у Верховній Раді?

Віктор Олійник

Віктор Олійник: «З народу знущатися не можна, бо для влади це закінчиться погано»

– Я очолюю підкомітет з питань соціального захисту населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи. Тому основні питання, які розглядаємо, пов’язані саме з чорнобильцями, їх життям, соціальними, пенсійними проблемами. Сьогодні особливу тривогу викликає прийняття у першому читанні законопроекту «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень».  Ще наприкінці минулої сесії подібний законопроект прем’єр-міністр Микола Азаров подав у Верховну Раду, але наш Комітет виступив категорично проти прийняття закону, який би позбавив цілу низку категорій населення пільг і допомог, що гарантовані  Конституцією і законами України. Громадські «чорнобильські» організації вийшли на протестні акції – і тоді влада побоялася винести його на розгляд у сесійну залу.

А от в перший сесійний тиждень нового політичного сезону без обговорення в комітетах цей законопроект був поданий до Верховної Ради. Вже наступного дня, з грубим порушенням регламенту та Конституції, провладна більшість прийняла його у першому читанні. Таким чином вносяться зміни до чотирнадцяти законів, що стосуються соціального захисту шістнадцяти категорій громадян: чорнобильців, ветеранів-афганців, інвалідів війни, жертв нацистських переслідувань, дітей війни, військовослужбовців, шахтарів, лікарів, учителів, працівників правоохоронних органів  та інших. На своєму терміновому засіданні депутати – члени нашого Комітету – прийняли рішення, у якому висловилися категорично проти цього законопроекту. Адже якщо раніше розмір пільг і допомог ґрунтувався на конкретних цифрах (мінімальній заробітній платі, прожитковому мінімумі), то, згідно з проектом Закону «Про гарантії держави  щодо виконання рішень суду», розмір виплат встановлюватиме Кабінет Міністрів. Тобто, скаже Микола Азаров, що коштів у бюджеті немає, – і пільговики навіть через суд не доб’ються гарантованих Конституцією видів соціальних пільг.

У проекті Держбюджету на 2012 рік частково  кошти на ці пільги передбачені. Але влада пішла на такий крок лише тому, що наступного року будуть вибори до Верховної Ради.

На мою думку, сьогодні, коли процес зубожіння населення зростає, скасовувати соціальні пільги аморально й цинічно. Тому, щоб захистити права і соціальні гарантії громадян України, закріплені в Конституції, мною, як народним депутатом, уже внесено на розгляд парламенту проект Постанови про відміну результатів голосування за законопроект «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду».  Наполягатиму на внесенні його до порядку денного. Адже всі  ті, хто у разі остаточного прийняття цього закону можуть втратити пільги і соціальні гарантії, вже заявили про рішучість відстоювати свої конституційні права на майданах і готові до протестних акцій.

– Як же змусити владу почути людей?

– На жаль, ті, хто сьогодні опинилися біля владного керма, розуміють лише натиск громади. Це засвідчили події «податкового майдану». Виходячи з досвіду, бачимо, що лише коли на майданах у багатьох містах, на столичному Хрещатику зберуться десятки тисяч людей і чітко заявлять про свою думку й позицію, влада може їх почути. Якщо не почує, то вона повинна піти у відставку. Іншого варіанту я не бачу. Партія регіонів, створивши парламентську більшість завдяки народним депутатам від Блоку Литвина, комуністів, позафракційних, отримала достатню кількість голосів, які дозволяють приймати всі рішення, якими б абсурдними та цинічними вони не були. Поки що більшість українців ще не усвідомлює, яку країну для нас будує нинішня влада. А будує вона тоталітарну державу, в якій існує повне беззаконня, цензура, немає опозиції, а є декілька олігархів, які щорічно будуть збільшувати свої мільярдні статки у декілька разів за рахунок зубожіння 45 мільйонів простих громадян. І якщо хтось думає, що ці так звані «реформи Януковича-Азарова» не торкнуться його, він глибоко помиляється. Тому вже сьогодні ми повинні згуртовуватися, щоб разом протистояти беззаконню.

Опозиції шлях до міністрів закритий

– Від прямих трансляцій пленарних засідань парламенту складається враження, що і у Верховній Раді силою вирішують певні питання. Депутати частенько махають кулаками.

– Я не був і не буду прихильником застосування силових методів. Наша фракція ніколи не починала доводити свою правоту таким чином. Те, що бачать громадяни України у сесійній залі, – це прояв отих бандитських методів, які, мабуть, колись використовувались деякими нинішніми депутатами. На мою думку, бійки та силові сутички ганьблять не лише Верховну Раду, а й Україну перед усім світом.

– Але подейкують, що після шарпанини у залі засідань опоненти у буфеті п’ють разом каву.

–  Впевнено можу сказати: у Верховній Раді нині чітке розмежування між владою і опозицією. Як народному депутату України, мені навіть на прийом до будь-якого міністра потрапити надзвичайно важко. Чому? Тому що належу до опозиційної «Батьківщини». Тож про «закулісну» дружбу з провладними обранцями не може бути й мови.

– Вікторе Степановичу, вже кілька місяців ми спостерігаємо за судовим процесом над Юлією Тимошенко. Кажуть, арешт вашого лідера спровокував розкол «Батьківщини».

– Подібні чутки йдуть з Банкової, від Адміністрації Президента. Адже саме нинішній владі вигідно розколоти партію ВО «Батьківщина», її міські, районні, обласні осередки, бо це найсерйозніший політичний конкурент для Партії регіонів на наступних парламентських виборах.  Скажу як заступник керівника виконавчого секретаріату партії ВО «Батьківщина»: незважаючи на величезний тиск, який на собі відчувають усі партійці, керівники територіальних партійних організацій, жоден з них не вийшов з «Батьківщини», не зрікся своєї посади через зміну політичних переконань. Навіть у Донецьку та Луганську таких випадків нема. Це свідчить, що партія жива, працює, в неї є сильний лідер – Юлія Тимошенко, і розколоти її не вдасться. А щодо арешту Юлії Володимирівни, то, спостерігаючи за тим судилищем, яке влаштувала влада, народ бачить, що цей процес ніякого відношення до правосуддя не має. Останні засідання у Печерському суді ще раз підтвердили: Генпрокуратура не знайшла доказів вини екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, а тому в матеріали судової справи «підшила» абсурдні фальшивки чистої води. Там опинилися документи, датовані 31 квітня 2011 року (а квітень, як відомо, має лише 30 днів). Адвокати Юлії Тимошенко знайшли також посилання на … 18 грудня 2011 року, тобто на день, який ще не настав. Це справжній абсурд!

Керівники провідних європейських держав, члени Євросоюзу дали нинішній владі чіткі сигнали: якщо Україна хоче підписати угоду про зону вільної торгівлі, прагне стати членом Європейського союзу, то Тимошенко треба звільнити і дати їй можливість взяти участь у парламентських виборах.

– А чи вже відомо, за якою схемою вони проводитимуться?

– Переконаний: вони відбудуться не пізніше жовтня наступного року, та поки що закону щодо виборів нема. У парламенті обговорюється декілька законопроектів. Новий – про введення змішаної системи, яка передбачає, що половину народних депутатів обиратимуть за партійними списками, стільки ж  – на мажоритарних округах. Також у середовищі експертів йдуть розмови про можливість прийняття закону про  відкриті партійні регіональні списки. Також не відкидається варіант збереження нині діючої системи виборів, коли депутатів обирають  за партійними списками. У будь-якому варіанті «Батьківщина» готується йти на  вибори єдиною, згуртованою командою на чолі з лідером Юлією Тимошенко.

У Києві про Волинь не забуваю

– Вікторе Степановичу, Ви обранець від Волинського краю. Як часто зустрічаєтеся з виборцями? Що вже вдалося для них зробити?

Володимирі-Волинському, куди входить Володимир-Волинський та Іваничівський райони, а також місто Нововолинськ. Зараз працюю і на Любомльщині. У кожному з цих районів і міст відкрито громадські приймальні, куди звертаються місцеві жителі, залишають свої письмові звернення чи спілкуються з моїми помічниками. Завжди намагаюся допомогти волинянам у вирішенні проблем. Сприяв місцевим територіальним громадам у добудові газопроводів у селах Красностав та Русів, реконструкції  дитсадка у селі Зимне, капітальному ремонті дороги у селі Островок, в реалізації проекту «Зоряний шлях», що передбачав будівництво дороги між селами Зоря і Ворчин Володимир-Волинського району. За моєї ініціативи Іваничівському району в 2009-2010-х роках виділено майже два мільйони гривень на будівництво газопроводів на території Милятинської та Переславичівської сільських рад, частково відремонтовано дорогу у селі Мовники, виділено новий сучасний грейдер для обслуговування доріг. Завжди намагаюся допомагати нововолинським шахтарям, особливо в питаннях щодо виділення коштів  на продовження будівництва шахти №10. Сприяв виділенню з Держбюджету коштів на програми з енергозбереження школам у Нововолинську, ремонт гуртожитків, добудову спортивного комплексу та ремонт доріг у місті Володимирі-Волинському. Не забуваю й про маленьких моїх земляків.  Зініціював в окрузі  акцію «Подаруй дитині іграшку», у рамках якої понад 15 дитячих садків у переддень різних свят отримали подарунки. Постійно надаю посильну допомогу школам у придбанні шкільних меблів, спортивного інвентарю, оргтехніки.

– У народних депутатів напружений робочий графік, а відпочивати вони часто їдуть подалі з України. А де Ви проводите дозвілля?

– Якщо є можливість, відпочиваю на Волині. Дуже люблю озеро Світязь, яке є справжньою перлиною України. У нас є прекрасний санаторій «Пролісок», де можна гарно оздоровитися і відпочити разом із сім’єю. У цьому році, у зв’язку з судовим процесом над Юлією Тимошенко, депутатами нашої фракції було прийнято рішення постійно знаходитись поряд з нашим лідером, допомагати і підтримувати її. Тому у відпустці так і не вдалося побувати.

Руслана ТАТАРИН,
Волинська область

 

Біографічна довідка

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>