Нові паспорти з електронними чіпами

Останнім часом чула багато розмов про нові документи, які хочуть запровадити. Ніби це будуть паспорти, в яких, окрім фотографії, розмістять і відбитки пальців. І навіть Верховна Рада вже ухвалила відповідний закон. Що це за документи такі і скільки нам, простим людям, коштуватиме це все?

Марія Василівна,
м. Ковель Волинської області

Про запровадження біометричних паспортів говорять давно. Без виконання цієї умови Україна не отримає дозволу щодо введення безвізового режиму з країнами Євросоюзу. Тож нещодавно Верховна Рада таки схвалила рішення про нові документи для громадян України. Які нововведення нас чекатимуть? Електронний біометричний паспорт відрізняється від теперішнього закордонного головним чином тим, що у нього вклеєно непомітний міні-чіп. На нього, як на флешку, будуть записані біометричні дані людини (усього, за міжнародною класифікацією, їх існує 16 видів, найбільш достовірними з них вважаються відбитки пальців – за рахунок того, що вони унікальні і не повторюються). Це забезпечить чітку ідентифікацію людини. Працівнику, який здійснює паспортний контроль, достатньо прикласти документ з електронним чіпом до спеціального зчитувального пристрою – і за кілька секунд на моніторі з’явиться уся інформація, яка записана: фотографія власника, відбитки пальців, підпис, дата, місце народження та інші дані.

Якщо закон підпише Президент, то вже з 1 січня 2012 року майже всі документи в Україні, які видаватимуться (внутрішній та закордонний паспорти, водійські права, пенсійні посвідчення – понад 30 «корочок») міститимуть електронні чіпи. Новонародженим видаватимуть не свідоцтва про народження, а пластикову паспортну картку теж з біометричними даними маляти. Оформлюватиметься вона на 10 років, потім її потрібно буде змінювати.

Звичайні паспорти, якими ми користуємося зараз, будуть дійсні до кінця терміну їх дії та не підлягатимуть заміні. В обов’язковому порядку обіцяють змінити документи пільговиків – людям доведеться лише здати свої біодані для нових «соцкарт» з електронними чіпами.

Вартість мінімального комплекту нових документів для кожного жителя України в разі підписання президентом відповідного законопроекту складе близько 1600 гривень. Причому ці гроші українці в 2012 році викладуть зі своєї кишені.

До речі, електронні біометричні паспорти вперше почали запроваджувати у Сполучених Штатах після терактів 11 вересня 2001 року. Зараз близько ста країн світу використовують ідентифікаційні документи з електронним чіпом.

Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>