Київські кардіохірурги оперували у Луцьку

Днями у відділенні анестезіології Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання прооперували трьох маленьких пацієнтів з вродженими вадами серця. Рятувати їх приїхали висококваліфіковані спеціалісти зі столиці – Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України. Востаннє саме тут здійснювалася така операція ще у… 2000-у році.

Серцево-судинні захворювання вперто займають першу позицію серед причин людської смертності. Чимало з таких хвороб закладаються ще в дитячому віці або ж взагалі в утробі матері. І щоб вчасно їх виявити, потрібна хороша діагностична апаратура. На жаль, такої на Волині, за словами київських кардіохірургів, нема. А в області щорічно з вадами серця виявляють близько сотні маленьких пацієнтів.

Досі за операції такого класу власними силами волинські спеціалісти не бралися. Як правило, хворих із серцевими патологіями скеровують до Києва. Хоча час від часу столичні кардіохірурги таки приїжджають оперувати до Луцька – їх викликають рятувати немовлят. Цього ж разу під наглядом спеціалістів Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії Олександра Романюка та Ярослава Іванова одну з трьох – до речі, першу на Волині – кардіохірургічну операцію провів наш земляк, заслужений лікар Валентин Мартинюк. Виконував її на «працюючому» серці.

Всі операції пройшли вдало, дітки почуваються добре. Батьки вдячні за це Богу і професіоналам, які подарували їхнім чадам надію на нормальне життя.

За словами Олександра Романюка, подібні операції в Росії коштують в межах 5-7 тисяч умовних одиниць. Чим «західніше», тим дорожче. За деякими даними, в Європі вони можуть сягати і 50 тисяч… Як розповіла Оксана Шамринська, анестезіолог відділення анестезіології ВОДМО (яка теж брала участь в цих операціях), аби мати можливість в себе проводити оперативні втручання такого класу, медзаклад спеціально закупив дороговартісну наркозну апаратуру.

Наталія КРАВЧУК,
м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>