Народила на своєму весіллі

Софійці ніколи не приходило в голову, що в її день народження тато з мамою святкують ще й дату свого одруження. А ось коли підросла, відшукала на дні старого комода свідоцтво про їхнє одруження. Зводились очі на переніссі: тут не тільки день та місяць співпадали, а й рік…

…Тамара з Олексієм позна-йомилися у профтехучилищі, весілля вирішили відгуляти у селі в Тамари на день святого Михайла.

Батьки Тамари старанно готувалися до оказії. Заздалегідь завели зошита, куди вписували запрошених гостей, вносили витрати, склали меню. Знай наших – треба втерти носа городянам, а заодно пишалися, що їхня доня стане панею і втече від тяжкої сільської праці.

Напередодні закололи вгодованого кабана, на додачу – річного бичка. На дворі все було в русі: коптилися ковбаси, крутилися рулети, голубці, застигав у тарілках холодець, чоловіки вкривали брезентом довжелезний шалаш.

Сам день весілля пророчився чудесами віщунства, яке приніс білий лапатий сніг, що трусився, як з продертої мішковини небес, на землю. Раптово на стовпі лопнула електролампочка. А в однієї господині піднос з тарілками тушкованої капусти вивернувся на білий піджак міської гості. Тут все падало, билось і супилось, як молода на посагу. Здавалось, що вона ледве стримує гримаси болю від тої навіть черги, яка зібралась, щоб їх, молодих, привітати та обдарувати грішми, подарунками.

Тамара вже не бачила, як мати згрібала з тарілки хустину з грішми. Вона навіть не надала значення, що мати в цей день дозволила собі вирядитися в сіруватий костюм з білим гольфом, а щоб перед міськими гостями не виглядати селючкою, на голову напнула ще й хутряну шапку. Від такої її незвичності та вишуканості сусідки переглядалися.

Захмелілі гості в танці втоптували білий сніг, хазяйки носилися з тарілками, прибирали та доставляли наїдки.

“Як, що, де, коли?” – чотири запитання бились горохом, розсипались між гостями.

– Тамара народила доньку, – пошепки оторопіло розліталась новина. Пологи приймала гостя-медичка в хаті.

Другий захід – і стіл зібрав два тости – за новонароджену і за молодих.

Новоспечений дід картав дружину, що недогледіла  доньку, що осоромилась на цілу округу і що та за язикату свою вдачу отримала урок-розплату, і що пора вже їй зняти ту шапку, бо її гонор та пиха тільки розлетілися в пух і прах.

Довго село обговорювало цю новину. Кожен теребив її на свій лад – одні, що з весіллям потрібно було поспішати, а другі ставали на сторону доньки – від такої матері дитина мусила все приховувати.

Анастасія ПІСОЧНА,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>