Чи Дракула пив кров на Закарпатті?

Недавно на одному з телеканалів побачила сюжет: мовляв, Хустський замок на Закарпатті був українською резиденцією вампіра Дракули, що свою криваву спрагу він тамував у теперішньому Драгово і що саме у цьому селі досі живуть його нащадки. Тому, перебуваючи на Закарпатті, звісно ж, вирішила поцікавитися історією славнозвісного Хустського замку.

Прототипом вампіра Дракули був жорстокий румунський граф Влад ІІІ Цепеш на прізвисько Дракул («диявол»), який народився 1431 року у Трансильванії. Як вампіра, його прославив англійський письменник Стокер. Проте румунські історики вважають, що так графа зганьбили, адже Влад ІІІ Цепеш і дотепер вважається однією з визначних історичних осіб цієї країни. Річ у тім, що він заснував Бухарест як фортецю, боровся за звільнення від іноземних загарбників, був хорошим сім’янином, за кілька років очистив країну від жебраків та злочинців, яким відрубував руку чи саджав на палю – біля колодязів стояли кубки з коштовним камінням, і їх ніхто не брав! Але до наших днів дійшли свідчення і про дивні пристрасті Цепеша. Граф полюбляв обідати серед трупів, для залякування турецького війська «висадив» цілий «ліс» людей на кілках (серед них були і діти). 1476 року Цепеша проштрикнули кілком і відрубали голову. Нібито так у той час вбивали вампірів. Є перекази, що коли його могилу розкопали, тіла не знайшли.

Де правда, а де вигадки – через стільки століть важко зрозуміти. Як би не було, але легенди про знаменитого вампіра притягують безліч туристів не тільки до Румунії, а й до Закарпаття – у Хустський замок, яким нібито володів Дракула.

– 1329 року угорський король подарував цю фортецю (збудована в ХІ столітті) лицарю Трансильванії Драгу і його брату Вальку, – розповідає науковий співробітник місцевого краєзнавчого музею Віталій Петрусь. – Свою штаб-квартиру вони облаштували в селі Драга недалеко від Хуста (нині Драгово). За легендою, лицар Драг довго тут не прожив – місцеві жителі вигнали його у румунські Карпати. 1766 року блискавка вцілила в мури замку і порохову вежу – стався вибух. Тепер тут лише руїни. Цікавимося у Віталія Петруся, чи правда, що страшний граф Дракул, який нібито є нащадком того самого лицаря Драги, жив у Хустському замку?

– Цього історично не доведено, це легенда, – розчаровує нас історик. – У замку жив Драг – за сто років до народження Влада ІІІ Дракула.

Можливо, завдяки цій плутанині і їдуть тисячі туристів на Закарпаття. Тож, вигадкою є і те, що Дракула пив кров у теперішньому Драгово. Коли поцікавилися у місцевій сільській раді, чи тут проживають його нащадки, працівники дуже обурилися: «Ніколи не було в нас вампірів! І нащадків Дракули нема! Треба ж таке придумати…»

Олена ПАВЛЮК,
Закарпатська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>