«Зимового» і «літнього» часу не буде

За це проголосували 266 з 354 народних депутатівПерехід на «зимовий» час і назад регулярно здійснювався в СРСР і Росії з 1981 року. В Україні пропозиції щодо його скасування почали лунати після того, як у червні цього року Президент Росії Дмитро Медведєв підписав відповідний указ. За його словами, це сприятливо позначиться на стані економіки Росії, а також на здоров’ї громадян. 15 вересня від переходу на сезонний час відмовилася Білорусь.

Народний депутат Ярослав Кендзьор – один з тих небагатьох, хто не підтримує нововведення. Коментуючи рішення колег, назвав його «мавпуванням Росії» та «спробами у всьому догоджати «старшому брату».  З іншого боку, бачать негатив працівники Української торговельної біржі.

– Чи розуміємо ми, що тепер український ринок уже закінчить роботу до того часу, коли почнуть працювати Сполучені Штати? – стурбований глава правління Української біржі Олег Ткаченко.

Учасники ринку також відзначали, що проблеми можуть виникнути й через те, що операційні системи і деякі програми, як і раніше, передбачають переведення годинників на годину назад в останню неділю жовтня.

А от медики підтримують депутатське рішення. За їх словами, перехід на інший час збиває біологічний годинник людини, який пристосовується до сезонних змін часу сходу сонця. У цей період послаблюється імунітет, збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод. Якщо взимку ми маємо «зайву» годину для сну, то весною змушені прокидатися раніше. Перехід на «літній» час є критичним для гіпертоніків та тих, хто потерпає від ішемічної хвороби серця. Значно підвищується кількість викликів «швидкої» – частішають випадки інфарктів, інсультів, загострюються хронічні захворювання. Мiнiстр охорони здоров’я України Олександр Анiщенко вважає, що рішення Верховної Ради позитивно вплине на здоров’я українцiв.

А директор Інституту екології людини Михайло Курик переконує: «зимовий» час для українців – наш, поясний, адже українці, живучи за ним, не починають свою діяльність значно раніше за схід сонця (як це є в росіян, які мають дев’ять часових поясів). Ми мешкаємо в єдиному, східноєвропейському часовому поясі, тому ніякого негативного впливу на самопочуття не відчуємо.

Нині у світі 159 країн не переходять на «літній» час, а 82 продовжують крутити стрілки годинника весною і восени (це майже всі країни Європи, крім Ісландії, Росії, а віднині й України). З поміж 52 штатів США не користуються «літнім» часом лише в одному.

Руслана ТАТАРИН

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>