Найсильніша за останні півтора місяці буря пройшла на Сонці

Спалахи на Сонці викликали сильну магнітну бурю на Землі, яка почалася напередодні ввечері. Вчені не виключають, що через кілька днів нас чекає ще більш потужна магнітна буря. Буря почалася напередодні близько 18:00 за Києвом. За даними Центру прогнозу космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA), значення індексу магнітних збурень підскочило до мінімального рівня 5, який вважається бурею, а ще через три години шторм посилився до максимально значення і тримався на цьому рівні шість годин.

Як відзначають вчені, ця буря виявилася найсильнішою за останні півтора місяці. Причому вона тривала набагато довше попередньої. "Це наслідки спалаху класу X (вищого класу потужності), що сталася 24 вересня. Її джерелом стала активна область 1302, яка 22 вересня вже дала спалах класу X. Це досить незвично, щоб одна і та ж область дала відразу два таких потужних спалахи.

Крім того, є інформація, що вже через два дні Землі може досягнути ще сильніша буря. Активна область сонця 29 вересня вийде на "позицію", максимально зручну для "обстрілу" Землі. Якщо в цей момент відбудеться спалах - не минеться без потужних збурень.

Нагадаємо, не так давно Сонце вийшло з пасивної фази свого 11-річного циклу. Магнітні бурі, що трапилися в лютому, березні і червні, були найсильнішими за останні роки.

Сонячні бурі характеризуються спалахами, які супроводжуються різким сплеском електромагнітного випромінювання. Долетівши до Землі, воно іонізує зовнішні шари атмосфери. Після досягнення геостаціонарної орбіти ці частки бомбардують чутливу електроніку і супутники зв'язку і нерідко виводять їх з ладу. Крім того, магнітні збурення негативно позначаються на здоров'ї метеочутливих людей. Тому в такі дні лікарі рекомендують їм уникати підвищених навантажень.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>