Супутник упав на стіл грузинській сім’ї?

Сім'я Герсамія, що проживає в грузинському місті Кутаїсі, стверджує що частина американського супутника UARS (Upper Atmospheric Research Satellite) впала у них у дворі, передає TREND News Agency.Ніхто з членів родини самого падіння космічного корабля не бачив. Однак вони були шоковані, коли побачили, що на столі, який стоїть у них у дворі, димлять кілька металевих уламків. Згадавши повідомлення в новинах про падіння супутника NASA, вони ретельно зібрали всі частинки і передали їх до регіональної обсерваторію Міністерства з охорони природи Грузії.
Радіаційного випромінювання від дивних уламків не зафіксували, а їх походження ще належить встановити. Між тим, на думку експертів, досить малоймовірно, що фрагменти корабля могли впасти в Грузії.
За попередніми даними, уламки американського супутника впали в Тихий океан неподалік від північно-західного узбережжя США. Як повідомляє NASA, космічний апарат впав в інтервалі між 23:23 п'ятниці за часом Східного узбережжя США (6:23 суботи за київським часом) і 1:09 суботи (8:09 по Києву).
Точний час падіння і місце, куди впали уламки, ще належить встановити. Поки ж фахівці NASA переконливо просять не чіпати нічого, що може бути шматком космічного супутника UARS, тому що деталі не тільки небезпечні для здоров'я людей, а й є власністю США.
Незважаючи на те що падіння супутника було неконтрольованим, фахівці заявляли, що ризик для людей мінімальний, тому що більша частина супутника згоріла в щільних шарах атмосфери. Поки ніяких повідомлень про шкоду, завдану супутником, не надходило. Однак за день до його падіння деякі експерти висловлювали побоювання, що від супутника над Землею розпорошаться ядерні частинки, які можуть привести до зростання онкологічних захворювань.
Нагадаємо, супутник UARS (Upper Atmospheric Research Satellite) був запущений американцями ще в 1991 р. для вивчення верхніх шарів атмосфери. З його допомогою вчені планували знайти причини виникнення озонових дір. Проте витрати на програму виявилися в підсумку непідйомними для NASA, якому значно урізали фінансування після закінчення холодної війни.
Місія супутника завершилася в 2005 році. Перед цим американці кілька років ламали голову над тим, як його приземлити. Зрештою, на апараті включили двигун, щоб допалити залишки палива і знизити орбіту з 550 до 370 кілометрів. Перебуваючи в некерованому режимі останні шість років, супутник почав різко втрачати висоту в останні місяці, що внесло додаткові труднощі в оцінку поведінки супутника.
Про те, що апарат впаде на Землю, в NASA зрозуміли в кінці серпня. В американському космічному відомстві не могли передбачити, куди точно звалиться UARS, але ще тоді запевнили: вірогідність, того, що він когось вб'є або що-небудь зруйнує, вкрай мала - приблизно 1:23000000000000.
За розрахунками NASA, при проходженні крізь атмосферу UARS мав розколотися на 26 уламків, які зіткнуться з поверхнею Землі на швидкості від декількох десятків до декількох сотень кілометрів на годину.

  •  
Comments:

Один коментар до Супутник упав на стіл грузинській сім’ї?

  1. скептик

    Ну як на мене на пустому місці придумана історія, щоб стати відомими. Тепер до них мають наїхати кореспонденти і назаписувати інтерв’ю.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>