За доларом – з паспортом

Від завтрашнього дня українці зможуть купувати іноземну валюту, лише пред’явивши паспорт або інший документ, який засвідчує особу. Ця постанова Національного банку України викликає чимало запитань і наводить на роздуми. Це вам нічого не нагадує? Ми вже таке проходили.

Фінансові аналітики переконані: нас чекає білоруський сценарій. Всі добре пам’ятають, як в цій країні недавно сталася валютна криза, і зараз ситуація ще гірша. Банки тримають обмінний курс, однак жорстко регламентують її продаж. У той же час є тіньовий ринок, на якому долар коштує істотно дорожче. “Тіньовиків” переслідує держбезпека, проте подвійний курс все одно існує.

Ми поки що не Білорусь,  але держава намагається взяти під свій контроль багатомільярдний ринок готівкової валюти.

“Це одне з найбезглуздіших рішень теперішньої влади, яке не лише неймовірно ускладнить життя більшості українців, але й завдасть значного удару по довірі громадян до національної валюти та українській економіці в цілому”, – стверджує колишній губернатор Рівненщини, а нині народний депутат Віктор Матчук.

Тоді як усі урядовці говорять про стабільність гривні, постанова НБУ є підтвердженням того, що насправді влада шукає інструменти для стримання попиту на іноземну валюту.

Матчук заявив, що реальними результатами цього явно репресивного рішення стане розквіт чорного ринку валюти зі своїм, паралельним до офіційного, курсом, зростання корупції у діяльності правоохоронних органів, чергові ускладнення для ведення бізнесової діяльності.

Нинішня влада, очевидно, не здатна збагнути, що виключно репресивними методами не можна забезпечити легальний розвиток економіки. Потрібна ефективна податкова політика, щоб вести чесний бізнес і легалізувати зарплати було вигідно.

Для чого банку необхідно знати ваше прізвище та місце проживання? Найпростіший приклад. Ви придбали 100 доларів, ваші дані внесли у відомість. А де гарантія, що на це ж прізвище ще не придбають кілька тисяч доларів? Тоді до вас звернеться податкова служба і поцікавиться: звідкіля гроші при зарплаті дві тисячі гривень? Це цілком можливо. Тоді спробуй доведи, що ти не верблюд.

Найбільше зраділи нововведенню міняйли. Нещодавно знайомий валютник відверто зізнався:

Ми знову на коні, ми знову потрібні, і в нас починаються жнива...

Кость ГАРБАРЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>