Реєстрація не дає права на житло

Маю куплену квартиру, в ній зареєстровані колишня дружина і двоє дітей, які проживають окремо та власним житлом забезпечені. Чи мають діти право на частину житлової площі за місцем реєстрації?

Юрій,  м. Броди, Львівська область

Законом України «Про охорону дитинства» гарантується, що кожна дитина має право на проживання в сім’ї разом з батьками або в сім’ї одного з них та на піклування батьків. Цим же Законом (ч. 2 ст. 18) передбачено, що діти (мова йде про повнолітніх) –  члени сім’ї наймача або власника жилого приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем. Згідно зі ст. 405 Цивільного кодексу України члени сім’ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до Закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником. Член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим  житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом. Разом з тим, слід зазначити, що реєстрація за місцем проживання не тягне за собою виникнення у зареєстрованої особи майнових прав на житло, у якому вона зареєстрована, а лише посвідчує факт проживання особи в певному місці. Тобто, якщо Ви є єдиним власником квартири, а діти проживають окремо та забезпечені власним житлом, вони не мають права на частину житлової площі за місцем реєстрації.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>