Супутник падає на Землю

Супутник UARS, призначений для дослідження атмосфери, був доставлений на орбіту шатлом Discovery в 1991 році. Шестирічний термін експлуатації супутника давно минув, і тепер некерований апарат розміром з автобус загрожує обрушити на Землю сотні уламків.

Великий і важкий супутник повинен майже повністю зруйнуватися і згоріти, але не виключено, що окремі уламки досягнуть поверхні Землі.

Незважаючи на всі свої можливості та досвід, фахівці НАСА і ВПС США, не можуть точно сказати, коли і де впаде супутник. Приблизні розрахунки показують, що він увійде в щільні шари атмосфери в найближчі кілька тижнів, десь між кінцем вересня і початком жовтня.

Невизначеність прогнозу пов'язана з непередбачуваним впливом атмосфери і становить близько 20% від передбачуваних термінів. Іншими словами, якщо в НАСА пророкують падіння через 20 днів, то реальна подія може відбутися між 16-м і 24-м днями. Крім того, в НАСА вважають, що UARS пошкоджено або зруйновано фрагментами радянського супутника «Космос-1275», що вносить ще більшу невизначеність.

Таким чином, точний час і місце падіння уламків можна буде дізнатися лише за кілька годин до цієї події. Поки в НАСА припускають, що уламки супутника вагою 5,6 тонн впадуть в широкій смузі довжиною 800 км десь між 57 градусів північної і 57 градусами південної широти - це простір від Північної Канади до Південної Африки. Треба зазначити, що Україна також знаходиться в зоні потенційної небезпеки.

Фахівці НАСА заспокоюють і заявляють, що вірогідність серйозного збитку або загибелі людей не вище, ніж щоденна метеоритна загроза.

Тим не менш, у середині 1979 76-тонна американська космічна станція Скайлеб зробила некерований вхід в атмосферу Землі і зруйнувалася. Уламки пронеслися в напрямку з півночі на південь Атлантичного океану, пролетіли над Індійським океаном, а кілька дуже великих фрагментів впали на території Австралії. На щастя більша частина поверхні Землі покрита водою, і навіть суша більшій своїй населена не дуже щільно, так що ризик падіння уламків у райони скупчення людей невисокий

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>