Гончарі не мали хвороб рук

Василь Курилюк зі своїми учнями Олександром Сливкою та донькою Катрусею

Василь Курилюк зі своїми учнями Олександром Сливкою та донькою Катрусею

Василь Курилюк із Дубечного Старовижівського району Волинської області гончар з діда прадіда. А народився він в Рокиті, де було 150 гончарів, а в усіх кутках села, в землі, – печі для випалювання виробів. Сьогодні майстер хоче відродити забуте ремесло і мріє про власний цех.

Василь Пилипович за фахом електрик. Однак любов до гончарства перемогла, бо він ще змалку бачив, як народжується горщик чи макітра.

– Тож пішов навчатися ремеслу у тридцять літ. А попросився в науку до знаного гончаря Василя Бондара, який працював у цеху фабрики «Вижівка». За якихось три місяці я вже вмів робити глиняний посуд, – розповідає Василь Курилюк. – Однак нас з моїм вчителем переманив до себе на підприємство директор Дубечненського керамічного заводу. Сказав, що будуть там будувати гончарний цех, відкривалися великі можливості. І слова дотримав: цех збудували, купили дві печі, збудували горн. Однак прийшла перебудова, сумнозвісні дев’яності. Бувало, у кілька сумок накладемо глечиків, та й веземо на базар у Ковель. Заробляли тільки на обід та на дорогу додому. А коли завод перейшов у приватні руки, цех і зовсім припинив роботу.

Тож Василю Пилиповичу голова районної профспілки працівників освіти Володимир Макарук запропонував при Старовижівському будинку школяра створити гурток, щоб хлопчаки не забували, чим займалися наші діди. З тієї пори Василь Курилюк і навчає гончарній справі не тільки хлопців, але й дівчат.

– Не знаю, чи хтось із вихованців стане професійним гончарем, однак навички матимуть. Діти дуже старанні, на різноманітних конкурсах у Києві займають перші місця. Цього року відзначився Олександр Сливка, в минулі – Микола Бубела, Ярослав Гаврилюк, Артур Шапола, Олександр Головачук, – з гор-дістю говорить про своїх вихованців пан Василь. – Навіть дівчатка ходять на гурток: Іванка Сливка, моя донька Катруся…

Сам гончар з цікавістю розповідає про своє ремесло, каже, що колись в його рідному селі майже всі вміли виготовляти глиняний посуд. А торгувати ним їздили у Білорусь, Шацьк, Володимир-Волинський. Навіть приказка була: «На Рокиті добре жити – горщики ліпити…»

Василь Пилипович  неодноразово був на виставках гончарів у Польщі.

– Гарні вироби привозять білоруси, які володіють оригінальною технологією – гарячі вироби опускають у житню бовтанку. Виходить неповторний узор! Унікальні речі роблять угорці, литовці. Та й ми, українці, не гірші. А глина в нас, може, й краща. Принаймні наша, рокитівська, – переконує. – Науковці стверджують, що вона гейзерного походження. Залягає пластами – жовта, синя, зелена, чорна, коричнева.

Гончар вміло бере глину і приступає до роботи. За мить – вже є миска:

– А знаєте, що глина благотворно впливає на організм людини – гончарі ніколи не хворіють на руки. Глина – це ніби маска, – посміхається майстер. Він – противник поливаного глиняного посуду. Бо у поливу добавляють різні окиси металів. Тоді виріб не дихає. Яка з нього користь?

Василь Курилюк у майбутньому мріє про власний гончарний цех. Однак усе впирається в гроші. Адже тільки піч для зразків коштує 17 тисяч гривень. А для випалювання – і до сотні потягне. Однак він стверджує, що сьогодні є попит на його роботи. Люди цікавляться натуральним посудом все більше.

Марія ДУБУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>